Filosofiekast Liesbeth Eshuis winnaar Berrie Heesen Prijs 2014

← Terug naar overzicht -

aug-sept-okt-nov-2014-6511 november 2014 mocht ik de Berrie Heesen Prijs 2014 overhandigen aan Liesbeth Eshuis voor haar inzending ‘De Filosofiekast’. Deze kast van 1.30 hoog en 55 cm breed, die uit te vouwen is tot een soort kamerscherm in vier delen met daarin diverse elementen om te filosoferen werd door de jury concreet en toegankelijk genoemd. De prijs werd uitgereikt tijdens de studiedag van het Centrum Kinderfilosofie Nederland die dit jaar een feestelijk karakter had vanwege het 25-jarig bestaan.

De jury schreef in haar juryrapport dat zij de Filosofiekast ziet als een welkome aanvulling op het toenemende aanbod aan invalshoeken, technieken en middelen om te Filosoferen met Kinderen. Het bevat een aantal basisvormen die volgens haar enorm kunnen helpen om de drempel tot filosoferen laag te houden voor leerkrachten en kinderen. Bijvoorbeeld de brievenbus, waar kinderen hun ideeën of filosofische vragen in kunnen stoppen. Daarmee zetten kinderen zelf het filosoferen op de agenda van hun lesprogramma. Of de vraagmachine, waarmee kinderen en leerkrachten zelf een vraag kunnen formuleren. Daarnaast helpt de kast met eenvoudige en praktische werkvormen om het filosofische proces te faciliteren. Een magneetbord om eenvoudig plaatjes en woorden te verplaatsen en groeperen. Een schoolbord om aantekeningen of mindmaps te maken van het gesprek. Of een gordijntje met plankje waar kinderen zelf een voorwerp op kunnen zetten waar ze wat over willen vertellen. Tot slot sprak het de jury aan dat de filosofiekast naar eigen inzicht van de leerkracht ingericht, aangevuld en bijgehouden kan worden met materialen en lesmethoden.

Concreet en toegankelijk

De Filosofiekast geeft dus allerlei mogelijkheden om filosoferen concreet en toegankelijk te maken in de klas en op andere plaatsen waar kinderen bij elkaar zijn. Een handig hulpmiddel voor hen die al wat meer ervaring hebben met filosoferen, en een stimulans voor beginners. Zoals over elektronica vaak gezegd wordt: ’plug & play’. De leerkracht rijdt de Filosofiekast het lokaal binnen, en daarmee kan het gesprek beginnen!

 

Verbindingen

De Filosofiekast kan door zijn veelheid aan toepassingen ook beleidsmatig een handig instrument zijn voor scholen om verbindingen te maken tussen taal en rekenen, wetenschap, technologie, creativiteit en cultuur.

21e eeuwse vaardigheden

Scholen maken met het plaatsen van de Filosofiekast in hun ruimte een statement. Hiermee draagt het bij aan de focus van het Ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen op de ontwikkeling van ’21e eeuwse vaardigheden’ in het primair onderwijs: samenwerken, creativiteit, ict-geletterdheid, communiceren, probleemoplossend vermogen, kritisch denken en sociale en culturele vaardigheden. Wij denken dat het voor de introductie van de Filosofiekast aan schoolbestuurders interessant kan zijn, om ook dit beleidsmatige aspect in de argumentatie mee te nemen.

 

Conclusie

Berrie Heesen was een eigenzinnige, creatieve en zeer gedreven kinderfilosoof. Hij maakte in zijn werk voortdurend onverwachte en verrassende verbindingen tussen vakgebieden en maatschappelijke trends en hij prikkelde kinderen en volwassenen om hun eigen kijk op de wereld te ontwikkelen. Diezelfde denkkracht zien wij terug in de manier waarop Liesbeth haar idee van De Filosofiekast heeft  weten te verbinden met het bestaande idee van de Techniekkist. Ze heeft dat op een originele manier uitgewerkt, diverse werkvormen gecombineerd en ruimte gelaten voor eigen invullingen door de gebruikers van de kast. Liesbeth heeft hiermee een waardevolle bijdrage geleverd aan de verdere ontwikkeling van Filosoferen met Kinderen.


Geplaatst op 1 november 2014 in Berrie Heesen Prijs, Inspiratieblogs

Filosofiejuf.nl is Filosovaardig geworden. Een nieuwe naam, maar vertrouwde content met tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.Schrijf je in en ontvang het gratis filosovaardig-startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *