Gratis 20 filosofische vragen bij Een huis voor Harry

← Terug naar overzicht -

Het boek Een huis voor Harry is prentenboek van het jaar 2019 en zal tijdens de Nationale voorleesdagen van 23 januari t/m 2 februari heel wat keer worden voorgelezen. Het gaat over de aandoenlijke, mollige kat Harry die verdwaald. Bij zijn zoektocht naar zijn thuis komt hij vele huizen tegen. Zo merkt hij dat een huis (een plek om te wonen) toch iets anders is dan een thuis.

Dit prachtig geïllustreerde boek nodigt uit om vaker uit voor te lezen én om daarna in gesprek te gaan over thuis. Want wat is een thuis eigenlijk? Met deze gratis filosofische vragen geef je aan zo’n gesprek een filosofische insteek. Deze vragen kun je gebruiken in groep 1 t/m 4.

Op verzoek heb ik voor kinderen van 3 à 4 jaar iets eenvoudigere vragen gemaakt. 3 jaar is nog wat jong om te filosoferen dus vooral de verbale kinderen zullen met antwoorden komen. Niet elke 3-jarige zal los komen. Toch is dat niet erg. Uit onderzoek blijkt dat meeluisteren met een gesprek ook heel goed is voor de taalontwikkeling.

Tip: vraag goed door!

Zeker jonge kinderen geven vaak korte antwoorden van bijvoorbeeld maar één woord. Probeer ze te stimuleren meer te vertellen door verder te vragen. Dat kan met vragen als:

  • Kun je dat uitleggen?
  • Hoe komt dat dan?
  • Kun je daar nog meer over vertellen?
  • Is dat voor iedereen hetzelfde?
  • Vind je dat ook nog als je groot bent?
  • Vond je dat ook al toen je een baby was?

Wat kan ik met de vragenkaartjes doen?

Print de vragen en knip ze uit. Doe ze in een bakje of mandje en laat steeds een kind een vraag grabbelen. Elke keer als je het boek hebt voorgelezen kun je samen over een paar vragen nadenken.

Veel filosofeerplezier!

Wil je meer lezen over het denken van kleuters?

Dan is het boek Filosofie van de kinderjaren van Garreth Matthews een aanrader.
Ook staat er op Filosovaardig een special over filosoferen met kleuters.
Of lees het artikel ‘Kleine kinderen kunnen wel al abstract denken – Piaget had ongelijk!
Ben je op zoek naar meer materialen om te gebruiken bij het filosoferen met kinderen, neem dan een kijkje in de webshoprubriek ‘Prentenboeken om mee te filosoferen‘. Ook interessant: de Praatplaatjes en het boek Kan niet bestaat zijn door Filosovaardig ontwikkelde producten om te filosoferen met kleuters.


Filosofiejuf.nl is Filosovaardig geworden. Een nieuwe naam, maar vertrouwde content met tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *