Ergens | recensie

← Terug naar overzicht -

De cover van het prentenboek ErgensIn het boek ‘Ergens’  wordt gespeeld met de verwarring die de begrippen ‘ergens’ en ‘nergens’ met zich meebrengen. Op een dag besluit Eva niet naar school te gaan maar gewoon de bus te nemen. Ze weet niet waar ze heen gaat, ze heeft geen plan. Als ze uit de bus stapt, ziet ze pijlen waarop staat ‘nergens’. Ze besluit deze te volgen want ze was wel nieuwsgierig naar ‘Nergens’. Als er vroeger iets kwijt was riep haar moeder altijd: ‘Ik kan het niet vinden. Het is nergens.’

Over de plek ‘Nergens’

Nergens blijkt een interessante plek vol zoekgeraakte spullen. Eerst komt Eva in een soort voorportaal. Het zit vol spullen maar ook met mensen en dieren die nog gevonden zouden kunnen worden. Maar als je hier langere tijd bent, volgt er een soort dag des oordeels waarna je definitief verhuist naar ‘Nergens’. Dat overkomt ook Eva.

In Nergens heerst een droeve, melancholische sfeer van vergetelheid. Eva wil hier wat aan doen. Dat doet ze op zo’n bijzondere manier dat er niemand meer voor altijd verdwenen is.

Nodigt uit tot gesprekken

Ergens is een poëtisch boek met prachtige, sfeervolle tekeningen. Het verhaal nodigt voortdurend uit om tussendoor met de kinderen in gesprek te gaan over de verwarrende woorden ‘ergens’ en ‘nergens’ en alles wat daarmee te maken heeft. Bijvoorbeeld:

Ben jij net als Eva’s moeder wel eens iets kwijt? Waar is het dan? Hoe weet je dat?

Ben je net als Eva wel eens verdwaald? Waar was je toen? Wat dacht je waar je was? Kun je verdwaald zijn als je weet waar je bent?

Na het voorlezen van het boek kun je verder denken met de kinderen. Ik startte het gesprek met een mooi doosje. Er zat iets in, maar wat? “Het is iets waarvan je er twee hoort te hebben maar waarvan er heel vaak eentje weg is.” Na wat denken en raden, weten de kinderen het.

Lees hier hoe dit gesprek verder ging.

Gratis praattips bij ‘Wat ik mooi vind’

Als je het boek in de webshop van Filosovaardig.nl koopt, krijg je er gratis (digitale) praattips bij!

Titelinformatie

Ergens
Judith Kunkelaar
Uitgeverij de vier Windstreken
ISBN 9789051163810

Prentenboeken om mee te filosoferen

Er zijn best veel prentenboeken die uitnodigen tot filosofische gesprekken. Bij deze prentenboeken kun je een lesbrief krijgen als je ze in de Webshop Kinderfilosofie bestelt.

 


Zet kinderen aan het denken! Schrijf je snel in voor het gratis kennismakingspakket.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *