Wat zou jij doen? | recensie

← Terug naar overzicht -

“Wij zijn onze keuzes.” Het is een uitspraak van Sartre. Hij bedoelt daarmee dat jij zelf bepaalt wat jij doet in jouw leven. Wat daarin zich ook voordoet, je hoeft geen slachtoffer te zijn. Jij bepaalt hoe je ermee omgaat. Het prentenboek ‘Wat zou jij doen?’ van Guido van Genechten sluit mooi aan op deze filosofie.

Wat zou jij doen met een gewei op je hoofd?

Op een dag wordt een jongetje wakker met een gewei op zijn hoofd. Hij kan stil en zielig in bed blijven liggen en wachten tot het overgaat. Maar wat als het gewei er de volgende dag nog steeds zit? Wat als er echt niks aan te doen is? Hoe ga je daar dan mee om? Het boek laat op een grappige manier zien dat je op een positieve manier om kunt gaan met de vervelende dingen die je overkomen. Het is maar net welke keuze je daarin maakt.

Filosoferen na het voorlezen

Na het voorlezen van het boek zou je met de kinderen nog meer vervelende situaties kunnen bedenken die jou kunnen overkomen. Natuurlijk bedenk je dan ook hoe je daar dan mee om kan gaan. Vervolgens kun je met de kinderen in gesprek gaan over de vraag of je aan alles kunt wennen en wat je kunt doen om beter aan dingen, gebeurtenissen of situaties te wennen.

Gratis praattips

Als je het boek in de webshop van Filosovaardig.nl koopt, krijg je er gratis (digitale) praattips bij!

.

Prentenboeken om mee te filosoferen

Er zijn best veel prentenboeken die uitnodigen tot filosofische gesprekken. Bij deze prentenboeken kun je een lesbrief krijgen als je ze in de Webshop Kinderfilosofie bestelt.


Zet kinderen aan het denken! Schrijf je snel in voor het gratis filosovaardig-startpakket.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *