Waar is mijn kudde? | recensie

← Terug naar overzicht -

In het boek Waar is mijn kudde? van Lane Smith is een kind op zoek naar haar kudde. Kudde is hier synoniem voor de plek en de mensen waar je bij hoort, waar je je thuis voelt. Prachtig boek met vele lagen en ingangen voor filosofische gesprekken.

Thuis

Thuis, het is een heel gewoon woord. Een woord dat je misschien wel dagelijks gebruikt. Toch is het lastig de betekenis van het woord in woorden te vangen. Is het de plek waar je woont of alle plekken waar je je fijn voelt? Of zijn het de mensen bij wie je je thuis voelt? Waar kun je eigenlijk allemaal wonen? Waar hoor jij bij? Er valt veel te ontdekken over thuis!

Thuis is in ieder geval een veilige haven van waaruit je een ontdekkingsreis kan beginnen. Een reis die verder gaat dan je eigen woonomgeving. Eentje waarbij je misschien wel tot aan de Noordpool en zelfs de sterren reist. En aan het eind van die reis ga je weer naar huis. De plek waar je je verhaal kwijt kunt. Waar je kunt vertellen over alles wat je meemaakte en wat je hebt geleerd.

Project van de Kleuteruniversiteit

Dit vind je allemaal terug in het boek ‘Waar is mijn kudde?’. Er zit zoveel moois in dit prentenboek verscholen dat je er wekenlang in de klas mee kunt werken. Daarom maakte ik bij dit boek een project voor de Kleuteruniversiteit waarbij je met de kinderen een hele ontdekkingsreis kunt maken. Vanuit een veilige omgeving stappen ze de wijde wereld in om aan het eind weer thuis te komen om daar hun belevenissen te vertellen. Het is een symbolische reis maar met concrete leerdoelen. De kinderen leren over wat bij elkaar hoort en waarom, ze leren sorteren, ze leren over de sterren en al het zand op de wereld, over dieren en over soorten huizen, maar het start allemaal vanuit de vraag: bij wie hoor jij?

Meer informatie vind je bij de Kleuteruniversiteit.


Zet kinderen aan het denken! Schrijf je snel in voor het gratis filosovaardig-startpakket.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *