Een wonderlijke expeditie van robots | recensie

← Terug naar overzicht -

Cover Een wonderlijke expeditie van robots‘Een wonderlijke expeditie van robots’ is een sciencefiction verhaal dat antwoord probeert te geven op allerlei belangrijke levensvragen. Het resultaat is een spannend avonturenboek voor jonge lezers dat je ook nog eens aan het denken zet.

Het verhaal gaat over de twee robots Willem en Jacob die op expeditie gaan om uit te zoeken waar ze vandaan komen. De hoofdlijn van het verhaal bevat dus al een filosofische vraag. De twee komen tijdens hun avontuur restanten van de mensheid tegen en trekken daar hun eigen conclusies uit. Hoe het werkelijk met de mensheid is afgelopen wordt niet duidelijk. Daar kun je zelf over speculeren en filosoferen.

Wat is de mens?

De robots zijn heel verschillend geprogrammeerd en begrijpen elkaar niet altijd even goed. Volgens mij werd hier een duidelijk parallel met mensen getrokken. Het boek zit vol met dit soort parallellen en analogieën. Het is daarom geen wonder dat ‘Een wonderlijke expeditie van robots’ je op allerlei manieren aan het denken zet. Over de toekomst, de mensheid en robotica. Eigenlijk staat op bijna elke pagina wel iets waar je op in kunt haken voor filosofische overpeinzingen met elkaar, waarbij steeds de vraag centraal staat: wat is de mens?

Mooie illustraties

Voorbeeldpagina Een wonderlijk expeditie van robotsNaast het verhaal met al zijn verborgen filosofische vragen zijn er ook nog de prachtige illustraties van Jindrich Janicek. Ze ogen als pentekeningen en bevatten een beperkt kleurenpalet, namelijk blauw, oranje, groen, zwart en wit. Ongeveer driekwart van het boek bestaat uit illustraties en die zijn allemaal absoluut het bekijken waard.

Juist omdat ‘Een wonderlijke expeditie van robots’ zo anders is dan de meeste jeugdboeken zou ik het zeker ook aanbieden aan kinderen die zeggen niet van lezen te houden. Misschien ontdekken ze ‘hun genre’! Door de prachtige illustraties is het boek bovendien ook geschikt voor kinderen die niet zo veel verbeeldingskracht hebben.

De taal is wat formeel en feitelijk. Voor praktische en rationele kinderen kan dat heel prettig zijn!

Hoe gebruik je ‘Een wonderlijke expeditie van robots’?

Kinderen kunnen ‘Een wonderlijke expeditie van robots’ zelfstandig lezen en daarbij hun eigen filosofische gedachten hebben. Je kunt het boek ook voorlezen en na elke voorleessessie met de kinderen gaan filosoferen.

Tip

Valt het boek in de smaak en wil het kind meer robotverhalen, dan kunnen ze na dit boek een tijd vooruit met de serie Robotoorlog van Rian Visser.

Lees ook…

Meer sciencefiction boeken

Deel deze pagina

Geplaatst op 11 september 2019