Het Ei | recensie

← Terug naar overzicht -

De cover van het boek 'Het ei' van Diet Groothuis.Wie was er eerder, de kip of het ei? Deze vraag heeft menigeen hoofdbrekens gekost. Natuurlijk kun je de oerknal dan wel God als het antwoord op deze vraag zien. Maar voor veel mensen bevredigt dat toch niet helemaal. Maar hoe zit het dan? Het prentenboek Het Ei probeert een eigen antwoord te geven. In dit boek zijn alle ontstaansideeën door elkaar heen geklutst tot een  – nou ja, het klinkt wat oneerbiedig, maar toch – zeer smakelijke boerenomelet.  Zo creëert schrijfster Diet Groothuis frisse denkruimte tussen de twee overtuigingen en alle andere scheppingsverhalen in. Kortom: Het Ei is prima filosofisch leesvoer.

‘Het ei’ begint zo:
Het begon allemaal met een ei.
Een ongedacht groot ei.
Je kon het niet missen.

Dan gaat het verhaal verder met  ‘ín het ei krioelde het, zoemde en zong het’, en (nu verlaat ik de oorspronkelijke tekst en vat het samen) het ei groeide tot het openbarstte en er een vloed aan leven uitstroomde.

Wervelende synergie

Prachtige illustratie uit het boek 'Het ei'In ‘Het ei’ stromen vanaf hier de dieren, de mens en al het leven als vanzelf verder en daarmee stroom je als lezer ook door het boek heen. Door het ritme van de woorden dartel je net zo soepel als alles wat er in boek geboren wordt door het verhaal.

De tekeningen van Inger & Dieter Schubert passen als vanzelfsprekend en heel natuurlijk bij de woorden. Door de wervelende synergie tussen woord en beeld zit er beweging in elke pagina. Ook je hersenen komen automatisch in beweging: Hoe zou het toch echt zitten? Wat is het begin van alles?

En over die vragen kun je dan na het voorlezen uitgebreid in gesprek met de kinderen.

Gratis praattips bij ‘Het ei’

Als je ‘Het ei’ bij Filosovaardig.nl bestelt, krijg je er gratis digitale praattips bij hoe je hierover in gesprek kunt gaan.

Titelinformatie ‘Het ei’

Auteur: Diet Groothuis
Illustrator: Inger & Dieter Schubert
Uitgever: Hoogland & Van Klaveren
ISBN: 9789089672919
Prijs: € 14,95

Prentenboeken om mee te filosoferen

Er zijn best veel prentenboeken die uitnodigen tot filosofische gesprekken. Bij deze prentenboeken kun je een lesbrief krijgen als je ze in de Webshop Kinderfilosofie bestelt.


Zet kinderen aan het denken! Schrijf je snel in voor het gratis filosovaardig-startpakket.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *