Cadeautje van filosovaardig.nl: filosofische praattips over robotica!

← Terug naar overzicht -

Via deze link kun je praattips downloaden om te filosoferen over robotica. Voordat ik de praattips schreef, filosofeerde ik eerst zelf met kinderen over robots. Zo stelde ik de vraag of je vrienden kunt worden met een robot. Annemijn zei: “Nou, zo’n robot wordt dan eigenlijk een soort x-box. Gewoon een ding om mee te spelen. Maar je bent toch ook geen vrienden met je x-box?” Een gespreksfragment:

Kun je vrienden worden met een robot?

“Je kan wel leuk spelletjes doen met een robot maar het is toch niet hetzelfde. Want hij doet gewoon wat jij wil. Het is niet dat hij met jou een spelletje wil doen. Dat is toch anders.”

“Een robot voelt niks. Dus als je dan iets vervelends vertelt, zoals dat je ruzie hebt met je moeder of zo, dan kan hij niet met je meeleven.”

“Misschien worden robots daar wel steeds beter in en dat het dan heel goed lijkt.”

“Dat is raar!”

“Het kan best handig zijn als je je verveelt. Dan heb je altijd iemand om een spelletje mee te doen.”

“Ja, een voetbalrobot!”

“Daar heb ik toch al mijn x-box voor!”

“Nou, zo’n robot wordt dan eigenlijk een soort x-box. Gewoon een ding om mee te spelen. Maar je bent toch ook geen vrienden met je x-box?”

“Ik wel, hoor.”

“Tsss…”

“Vrienden worden met een ding kan gewoon niet.”

“Vroeger was ik ook vrienden met mijn knuffelbeer.”

“Dat is niet hetzelfde, hoor. Dat is fantasie.”

Natuurlijk kun je nog veel meer vragen stellen rondom robotica. In de gratis praattips vind je suggesties voor vragen en voor activiteiten rondom het thema.

Tip

Lees voordat je over robotica gaat filosoferen voor uit Robotoorlog van Rian Visser.

 


Filosofiejuf.nl is Filosovaardig geworden. Een nieuwe naam, maar vertrouwde content met tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *