Filosoferen over verboden woorden

← Terug naar overzicht -

Verboden woorden

Viezigheid is een soort griezelen en griezelen is, zo hebben we in de laatste Kinderboekenweek geleerd, ook een beetje leuk. Volwassenen vinden het niet altijd zo grappig. Maar bedenk dan: het bezit van de zaak is het eind van het vermaak oftewel als je als volwassene toestemming geeft voor een weekje viezigheid dan is de lol er snel af. Dus: geen ‘bah, wat vies!’ maar ‘leuk, lekker vies!’.

Verzamelen

Begin eerst eens met het verzamelen van zo veel mogelijk vieze woorden. Schrijf ze gewoon op het bord. Verblik of verbloos tijdens het schrijven niet. Vaak worden woorden die met seks te maken hebben ook als vies gecategoriseerd. Jammer want seks is niet vies maar is gewoon iets wat veel mensen doen als ze volwassen zijn. Dat kun je gewoon zeggen tegen de kinderen. Schrijf dit soort woorden daarom dus niet op het bord.

Laat de vieze woorden gewoon de hele dag op het bord staan. De kinderen zullen misschien best wel een beetje verbaasd zijn. Hoezo doe je zo relaxed over al die verboden woorden? Tijd voor een gesprek!

Filosoferen over verboden woorden

Verboden woorden zijn woorden waarvan ‘men’ vindt dat het niet ‘netjes’ is om ze te gebruiken. Dus vieze woorden en scheldwoorden. Maar waarom vindt men deze woorden eigenlijk niet netjes? En waarom gebruiken sommige mensen ze toch zo graag? Ga daarover met de kinderen in gesprek.

Gebruik daarvoor de volgende graafvragen:

Waarom zijn sommige woorden verboden?
Wat is er zo erg aan deze woorden?
Wie bepaalt wat verboden woorden zijn?
Vindt iedereen dat verboden woorden?
Waarom gebruiken mensen tóch graag verboden woorden?
Heeft elk gezin dezelfde verboden woorden? Hoe komt dat?
Heeft elk land dezelfde verboden woorden? Hoe komt dat?
Kan elk woord een verboden woord worden?

Sluit het gesprek af met een vies-woord-experiment.

Een filosofisch gesprek kun je ook eenvoudig beginnen met de producten van filosovaardig.nl. Bekijk ze in de webshop.


Zet kinderen aan het denken! Schrijf je snel in voor het gratis kennismakingspakket.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *