Laat kinderen taal leren door een spel te spelen

← Terug naar overzicht -

Taal leren door spelHet valt voor veel ouders niet mee om thuis met de kinderen aan de slag te gaan. Thuis is eigenlijk de plek voor ontspanning en vrije tijd. Nu is dat ineens anders en moet er thuis ook gewerkt worden. Zowel door ouder als het kind. Om te voorkomen dat iedereen gefrustreerd raakt, kan het helpen om spel te gebruiken om te werken aan de taalontwikkeling van kinderen. Dat kan de mondelinge taalontwikkeling zijn, maar ook de schriftelijke taalontwikkeling. Het spel Denkdobbelen is bijvoorbeeld een spel waarmee je kinderen spelenderwijs meer dan 30 verschillende leerzame activiteiten kunt laten doen.

Basisidee van het spel

Het basisidee is eenvoudig. Op het bordspel staan vier gedachtenwolken waar je woorden op kunt schrijven met whiteboard stift. Deze kun je ook weer makkelijk uitvegen. De woorden in de wolkjes vormen samen een zin, opdracht of een vraag. Je stelt deze zinnen of vragen samen door te dobbelen met de dobbelsteen. Bij elke activiteit vul je weer andere woorden in.

De activiteiten die je kunt doen zijn heel divers. Van filosoferen tot toneel spelen en van verhalen schrijven tot verkleedspellen. Maar ook bijvoorbeeld spelling oefenen.

Werkwoorden vervoegen

Zo kun je het spel gebruiken om kinderen te laten oefenen met het vervoegen van werkwoorden. Daarvoor vul je in de wolken de volgende woordsoorten in: wie, wat, waar en wanneer.

Stel je gooit dan: wie: twee katten | wat: bakken | waar: pretpark | wanneer: vorig jaar

Dan moet het kind daar een zin van maken door de woorden in een logische volgorde op te schrijven en de werkwoorden goed te spellen. Bijvoorbeeld:

Twee katten hebben vorig jaar in het pretpark koekjes gebakken.

De kinderen kunnen steeds een andere zin dobbelen. De zinnen zijn vaak grappig en dat maakt het oefenen leuker. De begeleider kan na afloop de werkwoordvervoegingen nakijken.

Uitvindingen bedenken

Het spel kan ook gebruikt worden om het creatieve denken te oefenen.

Een groepje kinderen dobbelt bijvoorbeeld de volgende woorden: Stof + schaar + broek + schoonmaken. Dan zou hun uitvinding kunnen zijn een handig schoonmaakpakje zoals op de foto!

Door te denkdobbelen maak je nu dus een opdracht om een uitvinding te maken. Het vertelt de kinderen wat voor materiaal ze voor de uitvinding moeten gebruiken, welk onderdeel, wat voor bestaand voorwerp en ten slotte de activiteit waar de uitvinding voor moet zijn.

Klankgedichten maken

Kinderen kunnen door te Denkdobbelen ook aan de slag met poëzie. Neem bijvoorbeeld het Gedicht Loemoem lammoem laroem lakoem van H.N. Werkman. Dat is een klankgedicht. Kinderen vinden het vaak een grappig gedicht. Het laat ze ook zien dat gedichten niet altijd moeilijk zijn of een strak rijmpatroon hebben. Het is een soort gedicht dat ze zelf ook kunnen maken. Door te Denkdobbelen bijvoorbeeld en dat is leerzamer dan je denkt.

Een onderdeel van het taalbewustzijn is namelijk het fonologisch bewustzijn: het kunnen omgaan met klanken. Denk aan het splitsen van woorden in lettergrepen, het verbinden van lettergrepen tot een woord en het toepassen van eindrijm. Door met klanken woorden te maken, oefenen kinderen hun fonologisch bewustzijn.

Wie is frivaloepi?

Met klanken kun je trouwens nog meer leuke dingen doen. Als je op het spelbord allerlei klanken en lettergrepen invult kun je vervolgens door te denkdobbelen nieuwe woorden maken. Zoals frivaloepi. En dat kan vervolgens de fantasie van kinderen aan het werk zetten. Weet jij wie fawaletoe is? Wat voor land is brikalopa? Wat is krikilatoe voor uitvinding? Laat ze daar een tekst over schrijven.

Rekenen

Je kunt kinderen met Denkdobbelen zelfs laten oefenen met rekenen! Daarvoor vul je dan cijfers in op het spelbord. Tussen de wolken zet je dan +, -, x of ÷. Met een kookwekker kun je er eventueel een spannend wedstrijdje van maken. Wie lost het snelst zijn rekensommen op?

Filosoferen

Ten slotte spreekt het voor zich dat je door te Denkdobbelen ook kunt filosoferen. Anders zou Filosovaardig het spel nooit hebben uitgegeven. Zo kun je er fantasievragen, stel-dat-scenario’s en wat-als-situaties mee maken om samen over na te denken. Over het filosoferen met fantasievragen schreef ik al eens een uitgebreid blog.

Gebruiksaanwijzing

Alle activiteiten die je met het spel kunt doen, staan uitgebreid beschreven op de bijbehorende website www.denkdobbelen.nl. Het aanbod is heel divers. Denk aan improvisatie-oefeningen, verkleedspellen, beweegspellen, tekenopdrachten, creatief schrijven en nog veel meer. Bij elke beschreven activiteit staan steeds ook voldoende suggesties voor de woorden die je in kunt vullen. Dus ook als je zelf geen inspiratie hebt voor woorden kun je toch makkelijk van start gaan. Maar je kunt ook je eigen woorden verzinnen.

Kortom je kunt door te Denkdobbelen heel veel kanten op.

Lees ook de special filosoferen met fantasievragen

Bekijk alle activiteiten die je kunt spelen met Denkdobbelen


Geplaatst op 15 maart 2020 in Materialen om mee te filosoferen

Zet kinderen aan het denken! Schrijf je snel in voor het gratis filosovaardig-startpakket.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *