Hoe krijg je nieuwe woorden in een woordenboek?

← Terug naar overzicht -

Kinderen bedachten de mooiste nieuwe woorden, maar hoe krijg je deze in het woordenboek?Je kunt nieuwe woorden verzinnen tot je erbij neervalt, maar ze zullen niet zomaar worden opgenomen in een woordenboek. Met andere woorden, hangon wat je wil, maar dat gebeurt niet zomaar. Waarom werden de woorden wildbreien, info-besitas, twitteratuur en boemerangkind dan wel in het woordenboek opgenomen? Wie is nou eigenlijk de baas over taal? Na een halfuur hoepaahoempa over nieuwe woorden is de conclusie van tien bovenbouwers:

– De dikke van Dale

– Wij allemaal want een nieuw woord wordt pas een echt woord als we het allemaal gaan gebruiken.

– Degene die het nieuwe woord bedacht heeft, die is daar de baas over en dan gaan we met elkaar afspreken of we dat wel een goed woord voor onze taal vinden.

– Vooral beroemdheden zijn de baas, zij maken ergens een hype van.

– Als je een woord bedacht hebt dan moet je iemand die veel gevolgd wordt op tv en zo het heel veel laten zeggen en dan gaat iedereen het gebruiken.

– De taalman!

Het recht van de sterkste dus, dat schijnt weer een heel nieuwe schamschijn op taal. Je hebt er gewoon niets tot weinig over te zeggen of je woord in een woordenboek komt. Ik ben zo teleurgesteld dat ik best een bak beis zou willen eten.

Zo zou het in het woordenboek moeten staan

friveo – raar
wodhee – wauw
hangon – op de kop hangen
Hoepaa-hoempa- kan elk werkwoord zijn
schamschijn – licht
Beis – ijs van bijenhoning

Een andere groep kinderen ging naar aanleiding van deze les actie voeren. Zij willen het woord ‘krekker’ in het woordenboek hebben en openen een instagram account!

Filosofische vragen

De filosofische vraag ‘Wie is de baas van onze taal?’ komt uit de vragenset Praatprikkels. Hierin zitten 50 filosofische vragen om makkelijk een filosofisch gesprek op te kunnen starten.


Geplaatst op 23 april 2012 in Inspiratieblogs over filosoferen met kinderen

Filosofiejuf.nl is Filosovaardig geworden. Een nieuwe naam, maar vertrouwde content met tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *