Het deugdenvriendjes doeboek | recensie

← Terug naar overzicht -

Het deugdenvriendjes doeboek van Annelies Wiersma is een veelzijdig boek om vanuit de deugdenleer met peuters en kleuters aan de slag te gaan. Opvoeden met deugden is een heel positieve manier van opvoeden. Deugden spelen ook in de filosofie een rol, ze kunnen namelijk helpen om antwoord te vinden op de vraag: Wat moet ik doen? Oftewel: hoe kun je een goed mens zijn?

Wat moet ik doen?

De vraag hoe je een goed mens kunt zijn is een belangrijke vraag waar iedereen wel eens over heeft nagedacht en waar veel filosofen zich over hebben gebogen.

Antwoorden op deze vraag is door veel filosofen geformuleerd in termen van deugden. Over het algemeen wordt Aristoteles gezien als het beginpunt van dit denken.

Deugden zijn dus al eeuwenoud maar beslist niet ouderwets. Zo hebben ze een plek gekregen in de positieve opvoeding via het Deugdenproject van Linda Kavelin-Popov. Het Deugdenproject is een internationaal initiatief om deugden in het dagelijks leven toe te passen. In het kader hiervan werden er deugdenkaarten- en spellen gemaakt.

Annelies Wiersma van Act on Virtues produceerde al diverse uitvoeringen en nieuwe bijpassende producten in het Nederlands, ook speciaal voor kinderen. Het deugdenvriendjes doeboek is een nieuwe toevoeging aan haar assortiment.

Ideeën

Met het deugdenvriendjes doeboek krijg je veel ideeën hoe je met een groep kinderen met deugden kunt werken. Het staat boordevol spelletjes, verhalen, activiteiten en liedjes. Het boek kan gebruikt worden samen met de Deugdenvriendjes kaartenset. Ook van Annelies Wiersma en uitgegeven door uitgeverij Act on Virtues.

Er komen in het doeboek tien deugden aan bod, onder andere zorgzaamheid, geduld, behulpzaamheid en creativiteit.

Je kunt ook filosoferen over deugden. Download ter inspiratie de gratis praattips op de ledenpagina.

Geplaatst op 17 oktober 2017 in Recensies boeken rondom kinderfilosofie

Ook leren filosoferen met kinderen? Meld je dan snel aan voor het gratis filosovaardig-startpakket.Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *