De gender tekentest: Word je een meisje of ben je een meisje?

← Terug naar overzicht -

“Dit is een tekening van een jongen want die tekenen in perspectief.” De tekening was van Noor. Een meisje dus. Raden of een tekening van een jongen of een meisje is, is een leuke test om vooroordelen over gender boven water te krijgen. Daarna kun je daarover in gesprek gaan.

Zo doe je de test

Geef alle kinderen drie kleine papiertjes, bijvoorbeeld de maat van 1/4 A4. Geef dan eerst de opdracht om in 30 seconden een huis te tekenen. Je zegt niet waarom. Als de tijd om is, moeten de kinderen hun tekening omdraaien en op de achterkant hun naam zetten. Hierna geef je nog twee keer op dezelfde manier een tekenopdracht, namelijk voor het tekenen van een hond en een bloem. Na deze drie tekenopdrachten haal je de tekeningen op. Vervolgens bespreek je met de klas van een deel van de tekeningen of die van een jongen is of van een meisje. De kinderen moeten ook zeggen waarom ze dat denken.

Filosoferen over gender

Na afloop kun je nog napraten en filosoferen over vooroordelen rondom gender. Hoe ontstaan deze? Word je zo geboren of is het allemaal aangeleerd? Zijn de vooroordelen terecht? Zijn de vooroordelen echt waar of zijn het cliché’s? Hoe kunnen we vrijer denken?

gender test Jan“Deze tekening is van een meisje want die tekenen altijd details in huizen.” De tekening is van Jan.

 

 

 

gender test Noor“Dit is een schattig hondje, een beetje een puppy, dus die is van een meisje.” De tekening is van Noor.

 

 

 

gender test Niels“Het is echt  iets voor een meisje om er zo’n bijtje bij te tekenen, om het gezellig te maken.” De tekening is van Niels.

 

 

 

gender test Linde“Deze tekening is van een jongen, want die maken zich er altijd een beetje makkelijk van af. Gewoon hop poten en hop een kop.” De tekening is van Linde.

 

 

 

gender test Roel“Hij lijkt meer op een dino, dus hij zal wel van een jongen zijn.” De tekening is van Roel.

 

 

gender test Marieke“Van dat gekriebel zal wel van een jongen zijn. Zo schrijven ze ook vaak.” De tekening is van Marieke.

 

 

 

gender test Noor“Dit is een hele mooie bloem dus hij is van een meisje.” De tekening is van Noor.

 

 

 

Meer gender gerelateerde blogs

Leestip

Het lammetje dat een varken is

Deel deze pagina

Geplaatst op 12 februari 2017