Burgerschapsvorming: laat kinderen zelf een spel maken en ga hierover met ze in gesprek

← Terug naar overzicht -

Als je kinderen zelfstandig een spel laat bedenken wordt hun creativiteit gestimuleerd. Kinderen hebben er ook veel lol in. Leuke opdracht dus, maar nog interessanter aan deze opdracht is dat de kinderen al spelende een mini politiek systeem opzetten. In het ene groepje wordt over de spelregels uitgebreid vergaderd, in het andere groepje staat een dominante leider op en in weer een ander groepje gaat het spontaan en vanzelf. Deze observaties zijn prachtig discussiemateriaal en levert een mooi lesje burgerschapsvorming op.

Werkwijze

Geef de kinderen een aantal spelelementen. Bijvoorbeeld een handvol magneetletters, 1 pion, 1 dobbelsteen, stiften en een A3 vel papier. Met deze spullen mogen ze een spel bedenken mét spelregels. Laat de kinderen in groepjes van 4 à 5 kinderen werken. Loop ondertussen rond en observeer hoe de kinderen te werk gaan.

Democratie, dictatuur of zelfregulatie?

Elk groepje zal een andere strategie kiezen. In het ene groepje staat een leider op, in het andere ontstaat een democratisch proces waarbij heel lang overlegd wordt en in nog weer een andere groepje zul je zelfregulatie zien. Zelfregulatie zie je bijvoorbeeld bij spreeuwen. Zij weten in hun groep zonder overleg wat te doen terwijl ze geen vaste taakverdeling hebben noch een leider. Maak notities van wat je ziet terwijl de kinderen hun spel bedenken en spelen. Let ook op welke groep het snelste een spel heeft bedacht.

Reflecteren en filosoferen

Als de kinderen uitgespeeld zijn, vertel je aan de kinderen wat je hebt waargenomen. De dictatuur, de democratie, en de zelfregulatie en misschien nog wel een samenwerkingsvorm. Welke groep had het snelste resultaat? Waar was de sfeer het gezelligst? Waar ontstond het interessantste spel? Kortom: maakt het uit hoe je de regels bepaalt?

Leuk weetje

Qua creativiteit blijken kleuters het beste in bedenken van spellen. Je kunt met hen ook filosoferen over regels na het voorlezen van ‘Tim op de tegels’ van Tjibbe Veldkamp en Kees de Boer. Bestel dit boek op www.filosovaardig.nl en je krijgt er gratis praattips bij!

Doelgroep: groep 1 t/m 8

 

Praattoppers

Burgerschapsvorming begint met goede gespreksvaardigheden zodat je in dialoog kan gaan met een ander in plaats van een felle discussie aan te gaan. Een positieve manier om kinderen bij de ontwikkeling van hun gespreksvaardigheden te coachen zijn de Praattoppers. Lees meer…

 

Lees ook:

Kun je filosoferen gebruiken als burgerschapsvorming op school?


Geplaatst op 12 juni 2018 in Denkprikkels, Gespreksideeën, Inspiratieblogs

Filosofiejuf.nl is Filosovaardig geworden. Een nieuwe naam, maar vertrouwde content met tips, materialen en inspiratie om te gaan filosoferen met kinderen.Schrijf je in en ontvang het gratis filosovaardig-startpakket en toegang tot de downloads:


Abonneer je op dit blog

* = verplicht veld

Schrijf hier je reactie op dit bericht.

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *