Praattoppers: coachkaarten voor betere gesprekken met kinderen (herziene versie!)

Kinderen met goede gespreksvaardigheden komen verder in het leven. Want met goede gespreksvaardigheden vinden mensen je vaak aardiger en daardoor krijg je meer voor elkaar. Daarom is het belangrijk om kinderen te coachen bij de ontwikkeling van hun gespreksvaardigheden. Daarvoor ontwikkelde Filosovaardig de Praattoppers: coachkaarten voor betere gesprekken met kinderen.

De Praattoppers verschenen in september 2018 en deze set bleek zo’n succes dat we besloten de set uit te breiden. In de praktijk bleken namelijk nog een paar belangrijke praattoppers te ontbreken, zoals de regel dat je op de bal moet spelen en niet op de man.

Met de Praattoppers kun je de gespreksvaardigheden van kinderen verbeteren.Daarom is er nu een herziene versie die geen 26 maar 30 praattoppers bevat. Samen met de activiteitenwijzer heb je zo nog meer mogelijkheden om kinderen te leren hoe ze effectiever en vreedzamer met anderen in gesprek kunnen gaan. Bovendien zitten de kaarten en de activiteitenwijzer nu in een luxe doos met deksel.

Er zijn nu dus 30 Praattoppers. Een Praattopper is een coachkaart met daarop een gewenste gespreksvaardigheid. Op de voorkant staat een grappige cartoon die met een knipoog het belang van deze praattopper laat zien. Op de achterkant staat in voor kinderen begrijpelijke taal een uitleg over deze gespreksvaardigheid.

Bij elk van de Praattoppers wordt in de activiteitenwijzer een activiteit beschreven om de vaardigheid te oefenen of illustreren. Zo werk je met deze set coachkaarten spelenderwijs aan de gespreksvaardigheden.

Op deze manier draag je met de Praattoppers bij aan:

  • een betere groepssfeer
  • fijnere communicatie tussen de kinderen
  • en burgerschapsvorming

Praattoppers zijn geschikt voor iedereen die met groepen kinderen (vanaf circa 8 jaar) werkt.

Bevat:

  • 30 coachkaarten
  • Een activiteitenwijzer
  • Tip- en Topmagneten

Sien van De Queeste: “Een kaartenset die ik alle scholen aanraad! Mooie opgebouwde volgorde van afspraken/tips, fijne opdrachten om ze in te oefenen en heel nuttig om kinderen te leren hoe je overleg pleegt in een groep.”

Waarom de gespreksvaardigheden verbeteren?

Ik kom al jaren als filosofiejuf op scholen en voer met kinderen van alle leeftijden filosofische kringgesprekken. Het valt niet altijd mee om kinderen dan rustig met elkaar te laten praten. Zo was er op een gegeven moment een jongen die tijdens zo’n kringgesprek voortdurend door iedereen heen schreeuwde en hij gaf ongenuanceerd kritiek op de bijdrages van anderen. Toen ik hem vroeg waarom hij dat deed, zei hij: ‘Dat hoort zo, dat zie je op tv ook.’

Toen realiseerde ik me dat kinderen inderdaad niet altijd en overal het goede voorbeeld krijgen van hoe je op een goede manier met elkaar in gesprek kunt gaan. Het is geen onwil, kinderen weten vaak gewoon niet hoe het moet. Ik besloot de gespreksvaardigheden voortaan actief en op een positieve manier te gaan coachen. Niet alleen corrigeren maar vooral vertellen hoe het beter kan. Niet alleen met een opgeheven vinger maar ook door middel van spel. Dit resulteerde in 30 Praattoppers die elk met een spel of activiteit kunnen worden geoefend of geïllustreerd. Zoals alle producten van Filosovaardig kwam de ontwikkeling van het product tot stand in de praktijk. De kinderen op de twee scholen waar ik het concept van de Praattoppers testte reageerden enthousiast en vroegen al snel zelf om de Tip en de Top.”

 width=  Met tips en tops kun je de gespreksvaardigheden van kinderen verbeteren.

Burgerschapsvorming met de Praattoppers

Kinderen leren met de Praattoppers hoe je met elkaar in dialoog kunt gaan. Zo kunnen ze door samen te praten en na te denken tot hun eigen ideeën over diverse thema’s en waarden en normen komen. De Praattoppers zijn daarom onmisbaar bij het vak burgerschapsvorming op school.

Filosoferen als vak op het rapport

Met de Praattoppers heb je ook een middel in handen om in het rapport feedback op het vak filosoferen te geven. Je kunt met de hulp van de coachkaarten concreet aangeven wat goed gaat en wat leerpunten zijn. Met de gratis bijbehorende registratiekaarten kun je makkelijk bijhouden welk kind wat goed doet. Hierdoor kun je als het tijd is om het rapport te schrijven relatief snel een beoordeling op papier zetten. Lees hier meer over filosoferen op het rapport.

Kortom:

Met Praattoppers leren kinderen op een positieve manier met elkaar in gesprek te gaan. Ze leren naar elkaar te luisteren, vragen aan elkaar te stellen, te redeneren en zich in een ander te verplaatsen.

Recensies Praattoppers

In deze video zie je hoe je ze kunt gebruiken:

Praattoppers komen uit de productlijn van Filosovaardig

Cover van DenktekenenDenktekenen, 45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Denkballades, 5 prikkelende videolessen met de muzikale verteljuf Floor en filosofiejuf Fabien.

Doosje PraatprikkelsPraatprikkels, 50 filosofische vragen voor kinderen, bekroond met de Berrie Heesen Prijs 2012. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 27.000 van verkocht.

Doosje PraatplaatjesPraatplaatjes, om te filosoferen met kleuters en alle andere mensen. Vertaald in het Japans.

Doosje PraattoppersPraattoppers, 30 coachkaarten voor betere gesprekken met kinderen. Met activiteitenwijzer. Herziene versie.

Denkdobbelen, geeft de fantasie van kinderen een boost! Meer dan 30 creatieve activiteiten in één spel.

Cover van Kan niet bestaat niet van Fabien van der Ham, bundel om te filosoferen met kleutersKan niet bestaat niet, verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips.

Deel deze pagina