- inloggen of account aanmaken -

Filosofie in beeld

 19,95

Laagdrempelige stripboek over de geschiedenis van de westerse filosofie voor middelbare scholieren en volwassenen.

Beschrijving

Achterflap

Denken, wat is dat eigenlijk…? En hoe onderscheidt dat Denken ons van (andere) dieren?

Nu we toch aan het nadenken zijn, wat is Werkelijkheid eigenlijk? Is er één objectieve werkelijkheid of zijn er juist een heleboel subjectieve werkelijkheden? En bewegen wij ons daarin met een Vrije Wil of is alles voorbestemd?

Socrates, Plato, Aristoteles, Erasmus, Descartes, Spinoza, Nietsche – zomaar wat namen van filosofen die zich over dergelijke vragen gebogen hebben. Maar wat dachten ze eigenlijk precies en waarom is dat nu nog belangrijk voor ons?

Striptekenares Margreet en haar man Yiri maken in dit filosofische stripboek een reis door de geschiedenis van de Westerse filosofie en brengen al deze vragen kleurrijk in beeld.

Margreet de Heer (1972) studeerde theologie en werd striptekenares. Haar werk verschijnt onder andere in Trouw, waar zij stripreportages maakt over filosofische onderwerpen.

Review filosovaardig.nl

In ‘Filosofie in beeld’ heeft Margreet de Heer filosofie laagdrempelig proberen te maken voor middelbare scholieren en volwassenen door deze in een stripboek aan te bieden. We volgen de gedachten van een autobiografische ik die steeds naar belangrijke filosofen uit de geschiedenis leiden zoals Socrates, Plato, Aristoteles, Descartes en Spinoza. Steeds worden (een van) hun belangrijkste ideeën gepresenteerd in beeld met korte teksten.

Met de keuze voor een stripboek koos de tekenares dus ook voor gecomprimeerde tekst waardoor het soms lastig is je de filosofische ideeën echt eigen te maken als deze nieuw voor je zijn. Het blijft dan soms te abstract.

De informatie over de denkbeelden van de filosofen wordt steeds aangevuld met weetjes over het leven van deze filosofen. Dat zorgt voor wat lucht in het boek.

Aan het eind introduceert de ik verschillende familieleden die ook zo hun filosofische gedachten hebben én een favoriete filosoof. Daar wordt het boek en de informatie toegankelijker en dus makkelijker te gebruiken voor een gesprek met middelbare scholieren.

Al met al een speels en afwisselend stripboek, met als kanttekening dat het juist daardoor soms ook wat ongrijpbaar is. Het biedt echter hier en daar wel ingangen voor filosofische gesprekken met middelbare scholieren. Het sterkst is de verbeelding van de allegorie van de grot van Plato. Die kun je zo kopiëren en uitdelen in de klas als gespreksvoer.

Bij het boek hoort een online werkboek.

Extra informatie

Gewicht 300 g
Afmetingen 20.1 × 20 × 0.9 cm
Doelgroep

Vanaf 12 jaar, Volwassenen

Aantal pagina's

120

Illustrator

Margreet de Heer

Auteur

Uitgever

Uitgeverij Personalia

Levertijd

In principe worden bestellingen die voor 15.00 uur zijn geplaatst, nog dezelfde dag verzonden. Maar omdat dit een klein bedrijf is, hanteren we voor de zekerheid een marge van 1-2 werkdagen.

Andere suggesties…