- inloggen of account aanmaken -

Becky Breinstein en De gifbeker van Socrates

 15,99

Het eerste filosofieboek voor jonge lezers dat echt grappig is.

Beschrijving

Achterflap

“De gifbeker van Socrates’ is het eerste deel van de graphic novel-serie BECKY BREINSTEIN (10+), waarin Becky haar leven op zijn kop zet met de grootste denkers uit de geschiedenis van de filosofie.

Op een dag krijgt Becky Breinstein een schok van een lelijke visman met baard, en vanaf dat moment stelt ze de hele dag lastige vragen. Haar leraar zit daar niet op te wachten en al snel wordt ze van school gestuurd.

Becky vindt het prima dat ze niet meer naar school hoeft. Maar ze vindt het verdacht dat haar aartsvijand Isabella Tosti zo blij is. Ze gaat op onderzoek uit, samen met Raymon Demon (geen hond, maar haar Tasmaanse tijger!). Ze beleeft een spannend avontuur vol humor, vriendschap en vrolijke wijsheid.

De gifbeker van Socrates is het eerste filosofieboek voor jonge lezers dat echt grappig is.

Review Filosovaardig.nl

De gifbeker van Socrates’ is het eerste deel van de filosofische graphic novel-serie BECKY BREINSTEIN (10+), waarin Becky dankzij de grootste denkers uit de geschiedenis grootse avonturen beleeft. In dit eerste deel neemt het leven van Becky Breinstein absurdistische vormen aan vanaf het moment dat ze in de ogen van een hypnotiserende blobvis kijkt. Dat ze een blobvis op haar kamer heeft, is de schuld van haar vader die eigenlijk een goudvis had willen bestellen. De logica hiervan is inderdaad niet duidelijk maar het is wel lekker gek, zoals veel van de gebeurtenissen in dit verhaal.

Vragenvirus

Zo ontmoet Becky in de draaiwereld van de blobvis een sidderrog met een bebaard oude-mannenhoofd dat haar een vragenvirus bezorgt. Deze sidderrog moet natuurlijk Socrates voorstellen.

Het vragenvirus brengt Becky Breinstein  – net als Socrates in zijn tijd – flink in de problemen. Er is niemand die de vele filosofische vragen van Becky op prijs stelt en voor de filosofieschool die ze opricht is al helemaal geen waardering. Voordat ze het weet, zit ze thuis met huisarrest.

Deze strenge straf is mede het gevolg van de woeste acties van haar vriend Chuck en zijn broers. Zij hebben na een bezoek aan de filosofieschool van Becky een bezoek aan de gewone school gebracht en hebben daar de boel kort en klein geslagen.

Op onderzoek

Becky is ervan overtuigd dat dit vandalisme helemaal niets is voor deze vriendelijke ietwat dommige goedzakken. Daarom gaat ze uitzoeken wat er echt is gebeurd. Bij deze speurtocht spelen Raymon de Demon de laatste Tasmaanse tijger, de Tosti-fabriek van de familie Tosti, hun diva-dochter Isabella Tosti en meester ‘Paasei’ belangrijke rollen.

Filosofische vragen

Tussen al deze bijzondere plotwendingen door worden veel filosofische vragen gesteld. Aardig is de vergelijking van naar beeldscherm kijkende mensen met de mensen in de grot van Plato. Die grot is overigens sterk verbeeld in de illustraties van Sander ter Steege. Zijn cartoons staan op vrijwel elke pagina en zijn krachtig en grappig.

Aansprekend

Het verhaal is dus overrompelend verwarrend en al die gekkigheid zal sommige kinderen zeker aanspreken. Vaak als kinderen zelf verhalen schrijven wisselen gekke en absurdistische voorvallen elkaar ook in een rap tempo af en een blobvis komt toevalligerwijs ook regelmatig voorbij!

Besmettelijk vragenvirus

Behalve de gekke situaties buitelen ook de vragen voortdurend over elkaar heen. En dat maakt het boek natuurlijk heel aardig want zo worden kinderen hopelijk aan het denken en filosoferen gezet. Wat dat betreft hoop ik dat het vragenvirus van Becky Breinstein heel besmettelijk is!

Leuk boek om voor te lezen en af en toe een vraag eruit te lichten om samen over na te denken. Kinderen kunnen het boek natuurlijk ook heel goed zelf lezen. Geef ze dan als boekenwijzer een stuk papier waarop ze de vragen kunnen schrijven die ze interessant vonden, zodat je daarover later nog samen in gesprek kunt gaan.

De serie heeft een eigen website.

Extra informatie

Gewicht 310 g
Afmetingen 22 × 14 × 8 cm
Doelgroep

groep 6, groep 7, groep 8, 10-15 jaar, Vanaf 10 jaar

Aantal pagina's

144

Auteur

,

Uitgever

Uitgeverij Ten Have

Levertijd

In principe worden bestellingen die voor 15.00 uur zijn geplaatst, nog dezelfde dag verzonden. Maar omdat dit een klein bedrijf is, hanteren we voor de zekerheid een marge van 1-2 werkdagen.

Andere suggesties…