- inloggen of account aanmaken -

Een wonderlijke expeditie van robots

 17,50

Een bijzonder en filosofisch sciencefiction verhaal over twee robots dat probeert antwoord te geven op fundamentele levensvragen.

Op voorraad

Beschrijving

Achterflap

‘Een wonderlijke expeditie van robots’ is een sciencefiction verhaal dat net als alle menselijke ontdekkingstochten antwoord probeert te geven op fundamentele levensvragen. Het resulteert in een spannend avonturenboek voor jonge lezers.

Review Filosovaardig.nl

Een wonderlijke expeditie van robots is in alle opzichten een wonderlijk boek en zette mij zeker aan het denken. Niet alleen over de toekomst, de mensheid en robotica, maar ook over de doelgroep: Voor wie is het eigenlijk geschreven? En wat is het eigenlijk voor een boek?

Wat de laatste vraag betreft laat het boek zich denk ik het beste omschrijven als een graphic novel. Over de doelgroep moest ik langer nadenken. De taal is wat formeel, feitelijk en afstandelijk en zal daardoor niet alle kinderen aanspreken. Maar sommige kinderen misschien ook júíst wél. Bovendien kun je deze taal ook naar je hand zetten als je het boek voorleest. Dan kun je je eigen intonaties en flair aan de tekst meegeven om het toegankelijker te maken. De illustraties zullen vooral oudere kinderen aanspreken. Al met al zou ik het boek inschalen voor kinderen van 10 tot denk ik wel 14 jaar.

Denkprikkels

Het verhaal gaat over de twee robots Willem en Jacob die op expeditie gaan om uit te zoeken waar ze vandaan komen. De hoofdlijn van het verhaal bevat dus al een existentiële vraag. De twee komen tijdens hun avontuur restanten van de mensheid tegen en trekken daar hun eigen conclusies uit. Hoe het werkelijk met de mensheid is afgelopen wordt niet duidelijk. Daar kun je zelf over speculeren en daarna kun je ook nog filosoferen over de betekenis van die scenario’s.

Wat is de mens?

De robots zijn heel verschillend geprogrammeerd en begrijpen elkaar niet altijd even goed. Volgens mij werd hier een duidelijk parallel met mensen getrokken. Het boek zit vol met dit soort paralellen en analogieën. Geen wonder dat het verhaal je op allerlei manieren aan het denken zet. Over de toekomst, de mensheid en robotica. Eigenlijk staat op bijna elke pagina wel iets waar je op in kunt haken voor filosofische overpeinzingen met elkaar, waarbij steeds de vraag centraal staat: wat is de mens?

Mooie illustraties

Naast alle denkprikkels zijn er ook nog de prachtige illustraties van Jindrich Janicek. Ze ogen als pentekingen en bevatten een beperkt kleurenpalet, namelijk blauw, oranje, groen, zwart en wit. Ongeveer driekwart van het boek bestaat uit illustraties en die zijn allemaal absoluut het bekijken waard.

Juist omdat het boek zo anders is dan de meeste jeugdboeken zou ik het aanbieden aan kinderen die zeggen niet van lezen te houden. Misschien ontdekken ze ‘hun genre’! Door de prachtige illustraties is het boek ook geschikt voor kinderen die niet zo veel verbeeldingskracht hebben.

Hoe te gebruiken

Kinderen kunnen het boek zelfstandig lezen en daarbij hun eigen filosofische gedachten hebben. Je kunt het boek ook voorlezen en na elke voorleessessie met de kinderen een filosofisch gesprek aangaan. Lees voor tips het artikel filosoferen met sciencefiction.

Extra informatie

Gewicht 327 g
Afmetingen 250 × 190 × 0.8 cm
Doelgroep

Vanaf 10 jaar

Aantal pagina's

100

Auteur

Illustrator

Jindrich Janicek

Uitgever

Boycott

Levertijd

In principe worden bestellingen die voor 15.00 uur zijn geplaatst, nog dezelfde dag verzonden. Maar omdat dit een klein bedrijf is, hanteren we voor de zekerheid een marge van 1-2 werkdagen.

Verzendkosten

Is je totale aanschafbedrag van alle producten die je koopt minder dan € 30,00 dan zijn de verzendkosten € 2,75 exclusief btw. Afhankelijk van het product wat je koopt komt daar 9% of 21% btw bovenop. Voor boeken geldt 9% btw en voor kaartensets en spellen geldt 21% btw. Dit klinkt ingewikkeld, maar dit moet zo van de Belastingdienst. 

Bestel je voor meer dan € 30,00 aan producten, dan zijn de verzendkosten gratis.

Andere suggesties…