- inloggen of account aanmaken -

Denkstappen – filosoferen leren in 18 stappen

 24,95

Voer betere filosofische gesprekken met kinderen en jongeren met behulp van deze denkstappen.

Op voorraad

Beschrijving

Achterflap

Tijdens een filosofisch gesprek gebeurt veel tegelijk. Dat weet iedereen die wel eens heeft deelgenomen aan zo’n gesprek of zelf gespreksleider is geweest. Denkstappen legt uit wat er allemaal gebeurt in een filosofisch gesprek. In iedere les staat een denkstap centraal. De denkstap wordt vervolgens door opdrachten inzichtelijker gemaakt. De denkstappen zijn bedoeld voor zowel de begeleider als de deelnemers van de gesprekken. Daardoor krijgen ze inzicht in wat een gesprek  filosofisch maakt. Zo is iedereen samen verantwoordelijk voor de kwaliteit van het filosofische onderzoek. Kinderen én volwassenen leren beter denken met deze 18 denkstappen. Basiskennis over redeneringen is in de lessen heel toegankelijk. Dit boek is geschreven om met kinderen en jongeren vanaf 8 jaar filosofische gesprekken te voeren en hier meer over te leren. Ga samen op onderzoek uit en maak gesprekken overzichtelijker met deze denkstappen!

Review filosovaardig.nl

Veel leerkrachten willen wel graag zelf filosoferen met hun klas maar missen een houvast of methode. Het boek ‘Denkstappen – filosoferen leren in 18 stappen’ kan deze houvast geven aan zowel de leerkracht als de kinderen. Het boek gaat ervan uit dat je voor een goed filosofisch gesprek bepaalde vaardigheden nodig hebt rondom spreken, luisteren en denken. Deze vaardigheden worden in het boek benoemd, toegelicht en geoefend. Samen vormen zij 18 praktische lessen om te leren filosoferen.

De denkstappen

Als startvaardigheden worden genoemd je durven uitspreken, luisteren, kalm blijven, filosofische vragen stellen en van standpunt kunnen veranderen. Daarnaast moet je goed redenen kunnen geven en onderscheiden. Er worden verschillende soorten redenen benoemd. Tenslotte is het ook belangrijk dat je vanzelfsprekendheden kunt doorzien. Hoe dat werkt wordt ook duidelijk besproken. Alle beschreven vaardigheden vormen samen de 18 denkstappen die je moet maken bij het leren filosoferen. In het boek vind je van elke stap een duidelijke toelichting in de vorm van een les die je kunt geven.

Opzet lessen

De lessen beginnen altijd met een uitleg die aan de kinderen kan worden voorgelezen. Dan volgen er één of meer oefeningen. Ten slotte staat reflecteren centraal in de afsluiting van de les. Hierbij kunnen de kinderen werkbladen gebruiken die je vanuit het boek kunt kopiëren of downloaden van de website van de uitgever.

Wat vinden we ervan?

Het aardige van deze lessen met denkstappen is dat zowel de gespreksleider als de kinderen leren hoe je moet filosoferen. De lessen vragen wel behoorlijk wat van het reflectievermogen van kinderen. Het is dus handig als de kinderen eraan gewend zijn om op zichzelf te reflecteren.
De kinderen krijgen ook steeds de opdracht om buiten de lessen om te oefenen met de vaardigheden. Ik vrees dat dat in de praktijk niet altijd even goed zal gebeuren.

Traditionele opbouw

De lessen zijn traditioneel opgebouwd met een instructie, oefeningen en toetsing. Veel leerkrachten zullen zich hier prettig bij voelen. Maar bij het oefenen van de denkstappen komt de nadruk soms wat te veel op het trainen van bepaalde vaardigheden te liggen in plaats van dat de kinderen uitgenodigd worden tot het vrije denken. Het draait in deze lessen daardoor wat minder om het filosofisch gesprek en meer om de te leren vaardigheden.

Het voordeel daarvan is dat kinderen door het opdelen van filosofische vaardigheden in denkstappen goed leren wat er eigenlijk van ze verwacht wordt tijdens het filosoferen en op welke manier ze dan moeten denken en praten. Dat kan ervoor zorgen dat filosofische gesprekken na het oefenen met deze 18 denkstappen beter gaan verlopen en je daardoor vervolgens meer de diepte in kunt.

Extra informatie

Gewicht 300 g
Afmetingen 30.4 × 21.7 × 2 cm
Aantal pagina's

120

Doelgroep

groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, Vanaf 8 jaar

Auteur

Uitgever

Levendig

Levertijd

In principe worden bestellingen die voor 15.00 uur zijn geplaatst, nog dezelfde dag verzonden. Maar omdat dit een klein bedrijf is, hanteren we voor de zekerheid een marge van 1-2 werkdagen.

Verzendkosten

Is je totale aanschafbedrag van alle producten die je koopt minder dan € 30,00 dan zijn de verzendkosten € 2,75 exclusief btw. Afhankelijk van het product wat je koopt komt daar 9% of 21% btw bovenop. Voor boeken geldt 9% btw en voor kaartensets en spellen geldt 21% btw. Dit klinkt ingewikkeld, maar dit moet zo van de Belastingdienst.

Bestel je voor meer dan € 30,00 aan producten, dan zijn de verzendkosten gratis.

Andere suggesties…