- inloggen of account aanmaken -

Socrates vraagt maar raak – Denk-doe-boek

 13,95

Met ‘Socrates vraagt maar raak’ heeft Marleen Witteveen een vrolijk denk- en doeboek gemaakt. Er staan 27 prikkelende levensvragen in.

Op voorraad

Beschrijving

Achterflap

Dit denk-doe-boek ‘Socrates vraagt maar raak!’ is ontwikkeld voor kinderen vanaf 8 jaar. Het bestaat uit 27 levensvragen die kinderen in deze leeftijd zelf hebben bedacht. Hierdoor kun je ervan uitgaan dat het vragen zijn die aansluiten bij de belevingswereld van deze doelgroep. Door met dit boek individueel of in groepen aan de slag te gaan stimuleert het kinderen te praten over belangrijke niet-alledaagse onderwerpen en open te staan voor de beleving van anderen.

Tijdens het werken met dit boek, ga je niet op zoek naar de juiste antwoorden op de verschillende serieuze, grappige en filosofische levensvragen. Een levensvraag is immers een vraag waar alleen een voorlopig, persoonlijk antwoord op te geven is. Het doel is wel om met elkaar in dialoog te gaan over levensbeschouwelijke thema’s, waardoor je wellicht (opnieuw) aan het denken gezet wordt over de vraag: ‘Wie ben ik?’

Review Filosovaardig.nl

Met ‘Socrates vraagt maar raak’ heeft Marleen Witteveen een vrolijk denk- en doeboek gemaakt. Er staan 27 vragen in, door de schrijfster ‘prikkelende levensvragen’ genoemd.

voorbeeldpagina-socrates-vraagt-maar-raakSteeds staat op de linkerpagina de vraag. Deze pagina is in kleur en mooi en aansprekend geïllustreerd. Op de rechterpagina staat steeds een werkblad in zwart wit waar kinderen hun eigen antwoord kunnen invullen. Hier is ook ruimte voor het maken van een tekening. Op elk werkblad staat ook nog een klein kader voor een korte reflectie die steeds begint met ‘Nu ik over deze vraag heb nagedacht…’

Filosoferen in de klas

Het boek is thuis te gebruiken, om samen met je kind te filosoferen. Het is ook heel goed te gebruiken in de klas. Aan de hand van de vraag kun je een filosofisch kringgesprek houden. De werkbladen kun je voor dan wel na het gesprek laten invullen.

Vóór het kringgesprek kan het gebruikt worden om elk kind te laten ‘voordenken’ over de vraag. Zo zorg je ervoor dat elk kind al ideeën heeft over het thema en het voor hen makkelijker wordt om aan het kringgesprek deel te nemen.

Je kunt de werkbladen ook als verwerkingsopdracht gebruiken en het laten invullen na het kringgesprek.

In beide gevallen zorg je voor voldoende kopieën van de werkbladen.

De denkvragen

De meeste vragen in het boek zijn ‘gewoon’ leuk en een aantal zijn echt interessant voor een filosofisch gesprek en springen eruit, zoals ‘Kun je vrienden worden met een robot?’ en ‘Kies je zelf wie je bent?’ Niet alle vragen zijn even sterk. Bij sommige ligt een bepaald antwoord wel erg voor de hand zoals ‘Kan de mens uitsterven?’ en ‘Kunnen mensen over 100 jaar iets, wat wij nu niet kunnen?’ Desalniettemin kun je met deze mindere vragen met de juiste manier van doorvragen alsnog tot een interessant gesprek komen.

Het boek heeft een A4 formaat en een paper back. Het is speels vormgegeven met leuke illustraties en lettertypen. Voorin staat nog een korte, maar heldere toelichting van vier pagina’s.

Kortom, het boek biedt een leuke werkvorm voor bij je filosofielessen om zo afwisseling aan te brengen.

Extra informatie

Gewicht 100 g
Afmetingen 297 × 21 × .05 cm
Doelgroep

groep 4, groep 5, groep 6, groep 7, groep 8, Vanaf 8 jaar

Aantal pagina's

60

Auteur

Uitgever

Levenskunstatelier uitgeverij

Levertijd

Verzending 3x per week. In verband met Corona kom ik zo min mogelijk buitenshuis. Daarom verwerk ik alleen op maandag, woensdag en vrijdag de bestellingen.

Verzendkosten

Is je totale aanschafbedrag van alle producten die je koopt minder dan € 30,00 dan zijn de verzendkosten € 2,75 exclusief btw. Afhankelijk van het product wat je koopt komt daar 9% of 21% btw bovenop. Voor boeken geldt 9% btw en voor kaartensets en spellen geldt 21% btw. Dit klinkt ingewikkeld, maar dit moet zo van de Belastingdienst.

Bestel je voor meer dan € 30,00 aan producten, dan zijn de verzendkosten gratis.

Andere suggesties…