- inloggen of account aanmaken -

Zaterdagmiddag 11 januari 2020: workshop Filosofie & leesbevordering

 75,00

Uit onderzoek blijkt dat praten over boeken bijdraagt aan een grotere leesmotivatie bij kinderen. Dit kun je extra interessant maken door met kinderen n.a.v. een boek of gedicht te gaan filosoferen.

Op voorraad

Beschrijving

Uit onderzoek blijkt dat praten over boeken bijdraagt aan een grotere leesmotivatie bij kinderen. Door te praten naar aanleiding van boeken leren kinderen beter verbanden leggen binnen het verhaal maar ook in relatie tot hun eigen leven. Door bij deze gesprekken ook te gaan filosoferen, voeg je nog iets extra’s toe. Je zet de kinderen dan niet alleen aan het denken over het verhaal maar ook over het leven, de wereld, waarden en normen. Dan denken kinderen niet alleen na over hoe ze zelf over iets denken, maar denken ze ook op een universeler niveau na: wat betekent dit voor “de mens”.

Wat leer je?

Deze workshop van drie uur bestaat uit drie onderdelen.

In het eerste onderdeel leer je hoe je volgens de methode ‘leespraat’ van Aidan Chambers met kinderen in gesprek kunt gaan over verhalen of gedichten die ze hebben gelezen. Het is hierbij vooral belangrijk dat kinderen hun eigen gedachten over het verhaal delen. Het gaat er dus juist niet om of een kind kan interpreteren wat de schrijver bedoeld heeft. Je maakt kennis met de belangrijkste ideeën van Chambers.

In het tweede onderdeel van de workshop leer je hoe je van dit napraten over het verhaal of gedicht over kunt gaan op een filosofisch gesprek. Je leert o.a. welke stappen bij een filosofisch gesprek horen. Een filosofisch gesprek begint met een filosofische vraag die aansluit bij het thema van het verhaal of gedicht. Maar wat is een filosofische vraag eigenlijk? Je leert hoe je deze kunt formuleren. Ook leer je hoe je de filosofische thema’s in een boek of gedicht herkent. Vervolgens oefen je hoe je met graafvragen en doorvraagvragen het gesprek verdiept.

Na het filosofische gesprek kun je de kinderen een verwerkingsopdracht geven rondom creatief schrijven, zoals het schrijven van een gedicht of een verhaal. In het derde onderdeel van de workshop krijg je tips hoe je kinderen hierbij begeleid.

Hoe leer je?

Deze workshop bestaat uit veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen.

Advies: doe ook de introductiecursus

Het is aan te raden om ook een keer de introductiecursus te doen voor de basiskennis rondom filosoferen met kinderen. Dat kan bijvoorbeeld op vrijdag 10 januari, een dag eerder dus. In de ochtend van zaterdag 11 januari zou je ook nog de workshop Filosofie & Kunst voor kinderen kunnen volgen.

Wanneer: zaterdag 11 januari 2020
Hoe laat 14.15 – 17.45 uur (inclusief pauze)
Inloop: vanaf 14.00, met mogelijkheid om voorafgaand aan de workshop om 13.30 te lunchen.
Waar: Peizerweg 97, Groningen (bushalte tegenover de ingang, nabij A7 en A28)

Inclusief:

– Koffie/thee en wat lekkers
– Poëziekaarten om filosofische gesprekken mee te starten
– Certificaat
– Benodigde lesmaterialen en een digitale handout

Vervolg

De workshop Filosofie & Leesbevordering kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Zoals de introductiecursus, Filosofie & Kunst met kinderen, Filosofische werkvormen en de verdiepingsworkshop. Let even goed op de data. Die zijn zo gepland dat je in twee dagen 2 of 3 workshops aansluitend zou kunnen doen, mocht je dat willen.

Korting bij het boeken van meer dan  één workshop

Tip: boek nu meerdere workshops tegelijk en krijg een steeds hogere korting bij een extra geboekte workshop. Deze korting start met 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt in één bestelling en loopt op tot 12,60 als je tien workshops tegelijk boekt in één bestelling (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Voorwaarden

Annuleren kan tot 2 weken voor aanvang. In overleg kan je deelname naar een andere cursusdatum worden verplaatst. Bij bestellen op rekening moet de factuur een maand van tevoren betaald zijn.

Professionele achtergrond

Als je me alleen als filosofiejuf kent, dan is het interessant om te weten dat ik ook kinderboekenschrijver, gastdocent creatief schrijven en Schoolschrijver ben.

Reacties van oud-deelnemers

“Fijne afwisseling, dicht bij de praktijk, veel interactie.”

“Ik vond de afwisseling in werkwijzen erg prettig: uitwisseling medecursisten, aanreiken van voorbeelden en materiaal, verdieping in achtergrondinformatie, powerpointbeelden, oefeningen, opbouw, …”

“Enorm genoten van de workshop zelf, maar ook van je enthousiasme!”

“Workshopleider zorgt voor een prettige, ontspannen sfeer waarin voldoende ruimte is voor iedereen om te leren, ongeacht de verschillen tussen deelnemers. Workshopleider toont mooi: teach what you preach and practice what you preach! Hartelijk dank!”

Andere suggesties…