Introductieworkshop filosoferen met kinderen

Filosoferen klinkt moeilijk en veel mensen menen dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan het, zelfs als je pas vier jaar bent! Sterker nog: het is een aangeboren behoefte om te willen weten hoe het leven in elkaar zit. Kinderen stellen niet voor niets honderden waaromvragen. Daarom is het goed om regelmatig te filosoferen met kinderen. In deze drie uur durende introductieworkshop leer je hoe je dat kunt doen.

Wat leer je bij de introductieworkshop filosoferen met kinderen?

Een filosofisch gesprek begint met een filosofische vraag. Maar hoe herken je tussen de vele vragen van kinderen de filosofische? Wat is een filosofische vraag eigenlijk? Hoe kun je kinderen zelf filosofische vragen laten stellen? Dit komt allemaal stapsgewijs voorbij. Vervolgens wordt geleerd hoe je met graafvragen en doorvraagvragen het gesprek verdiept. Ook is er aandacht voor de kenmerken van een filosofisch gesprek en er is ruimte voor discussie over de voors en tegens van filosoferen met kinderen.

Hoe leer je?

Deze introductieworkshop bestaat uit veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat bepaalde technieken met de groep doen. Op deze manier kan ik tegelijk de technieken demonstreren.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: set van 10 gratis kaarten met filosofische vragen uit de Praatprikkels
– Deelnemers ontvangen een certificaat.
– Cursusmap

Reviews

Enkele citaten uit de feedbackformulieren:

“Uit België gekomen om deze leuke, creatieve en inspirerende workshop te volgen. Het was absoluut de moeite waard. Ik ging vrolijk naar huis met nieuwe ideeën en materialen.”

“Mooie afwisseling in activiteiten en veel materiaal dat we ook kunnen uitproberen.”

“Ik vond het een zeer inspirerende en leerzame workshop. Prima opbouw. Prettige, positieve en actieve (en open) sfeer. Thee en koekjes! Heel bruikbaar voor mij in de dagelijkse praktijk. Heel blij met mijn deelname!”

Locatie

De workshop wordt gegeven in onze eigen workshopruimte aan de Peizerweg 97 in Groningen. Dit ligt dicht bij de aansluiting met de A7 en de A28 en ligt 2 kilometer vanaf het Centraal station. Je kunt hier gratis parkeren.

Filosoferen kan in de klas maar ook thuis of op de bso

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze introductieworkshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Zoals de modules Filosofie & leesbevordering, Filosofie & Kunst, Filosofische werkvormen of de verdiepingsworkshop. Kijk eventueel even goed naar de data. Die zijn zo gepland dat je, mocht je dat willen, in twee dagen 2 of 3 workshops aansluitend kunt doen. Gecombineerd met een hotel kan dat bijvoorbeeld reistijd schelen.

Kosten en Korting

De workshops kosten 75 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is eigenaar van Filosovaardig, maar ook kinderboekenschrijfster, educatief ontwikkelaar en uitgever van materialen en boeken rondom filosoferen met kinderen en creatief denken, gastdocent dichten & schrijven, begeleider filosofische gesprekken met kinderen en schoolschrijver bij De Schoolschrijver.

Terug naar het overzicht

Beschikbare data

In verband met Corona zijn er op dit moment geen workshops ingepland. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, plan ik weer nieuwe data in. Wil je dat ik je een seintje geef als het zover is? Vul dan hieronder je gegevens in. Ik kijk ernaar uit om weer cursisten te mogen ontvangen!