Verdiepingsworkshop: vraagtechnieken & denkscenario’s

Je hebt al wat ervaring met filosoferen met kinderen en je wilt je vaardigheden verder aanscherpen zodat je met goede vragen de kinderen beter kunt stimuleren om echt na te denken. Hoe je dat doet, leer je in deze drie uur durende verdiepingsworkshop.

Wat leer je in de verdiepingsworkshop?

In deze verdiepingscursus gaan we nog dieper in op het soort vragen dat je kunt stellen om kinderen echt te laten filosoferen en redeneren. Je leert over eerste orde, tweede orde en derde orde vragen en maakt kennis met technieken die je kunt gebruiken om kinderen te prikkelen verder te denken, bijvoorbeeld het gebruik van denkscenario’s en door te problematiseren en te de-problematiseren. 

Hoe leer je?

Tijdens de verdiepingsworkshop ga je sowieso ook zelf aan de slag. Er zijn veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat bepaalde technieken met de groep doen. Op deze manier kan ik tegelijk de technieken demonstreren.

Advies voor deelname

Je hebt bij Filosovaardig de introductiecursus gedaan, of je hebt al eens ergens anders een basiscursus gedaan, of je verdiept je al langer zelfstandig in filosoferen met kinderen en hebt het in de praktijk al vaak gedaan.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: set van 30 doorvraagkaarten
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews

‘Ik vind het eigenlijk een heel fijne workshop die je geeft, inspirerend, met ruimte voor vragen en duidelijke uitleg.’

‘Veel bijgeleerd! Stilstaan bij wat echte argumenten zijn, verschillende niveaus, verantwoording moeilijk voor kinderen maar ook bij volwassenen, wordt vaak uit de weg gegaan door angst, etc.

Locatie

De workshop wordt gegeven in onze eigen workshopruimte aan de Peizerweg 97 in Groningen. Dit ligt dicht bij de aansluiting met de A7 en de A28 en ligt 2 kilometer vanaf het Centraal station. Je kunt hier gratis parkeren.

Filosoferen kan in de klas maar ook thuis of op de bso

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze verdiepingsworkshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Zoals de introductiecursus, Filosofie & leesbevordering, Filosofie & Kunst en Filosofische werkvormen. Kijk eventueel even goed naar de data. Die zijn zo gepland dat je, mocht je dat willen, in twee dagen 2 of 3 workshops aansluitend kunt doen. Gecombineerd met een hotel kan dat bijvoorbeeld reistijd schelen.

Kosten en korting

De workshop kost 75 euro persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is eigenaar van Filosovaardig, maar ook kinderboekenschrijfster, educatief ontwikkelaar en uitgever van materialen en boeken rondom filosoferen met kinderen en creatief denken, gastdocent dichten & schrijven, begeleider filosofische gesprekken met kinderen en schoolschrijver bij De Schoolschrijver.

Terug naar het overzicht

In verband met Corona zijn er op dit moment geen workshops ingepland. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, plan ik weer nieuwe data in. Wil je dat ik je een seintje geef als het zover is? Vul dan hieronder je gegevens in. Ik kijk ernaar uit om weer cursisten te mogen ontvangen!