Verdiepingsworkshop: vraagtechnieken & denkscenario’s

Veel gesprekken blijven hangen in het delen van ervaringen, emoties en meningen. Maar hoe krijg je kinderen zover dat ze echt de diepte in gaan? Dat ze een onderwerp echt gaan onderzoeken? Met de juiste vraagtechnieken kun je kinderen zeker zover krijgen. Deze technieken leer je in deze drie uur durende verdiepingsworkshop.

Beschikbare data

(Elk half jaar worden er nieuwe data ingepland)

Wat leer je in de verdiepingsworkshop?

In deze verdiepingscursus gaan we nog dieper in op het soort vragen dat je kunt stellen om kinderen echt te laten filosoferen en redeneren. Je leert over eerste orde, tweede orde en derde orde vragen en maakt kennis met technieken die je kunt gebruiken om kinderen te prikkelen verder te denken, bijvoorbeeld het gebruik van denkscenario’s, de flipperkasttechniek en door te problematiseren en te de-problematiseren. 

Hoe leer je?

Tijdens de verdiepingsworkshop ga je sowieso ook zelf aan de slag. Er zijn veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat bepaalde technieken met de groep doen. Op deze manier kan ik tegelijk de technieken demonstreren.

Advies voor deelname

Je bent bekend met filosoferen met kinderen. Je hebt bijvoorbeeld al eens ergens een introductiecursus gedaan, of je verdiept je al langer zelfstandig in filosoferen met kinderen. Het is ook handig als je al wat praktijkervaring hebt.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: set van 30 doorvraagkaarten
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews

‘Ik vind het eigenlijk een heel fijne workshop die je geeft, inspirerend, met ruimte voor vragen en duidelijke uitleg.’

‘Veel bijgeleerd! Stilstaan bij wat echte argumenten zijn, verschillende niveaus, verantwoording moeilijk voor kinderen maar ook bij volwassenen, wordt vaak uit de weg gegaan door angst, etc.

Algemene informatie

 

Voor wie?

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Er zijn vijf module: de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken, module Filosofie & Leesbevordering en de module Filosofie & Kunst. Sommige van deze workshops vinden op één dag plaats.

Kosten en Korting

De workshop kost 95 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is sinds 2012 het gezicht achter Filosovaardig en heeft zich middels werk en studie gespecialiseerd in filosoferen met kinderen. Filosoferen met kinderen is een passie die is voortgekomen uit haar werk met kinderen als kinderboekenschrijfster.  “Door de aandacht voor taal en rekenen vergeten we wel eens dat kinderen ook hun eigen denkkracht moeten ontdekken en ontwikkelen. Daarom pleit ik al jarenlang voor meer aandacht voor filosofie voor kinderen. Hoe meer mensen ik enthousiast kan maken, hoe beter! Dus schrijf je in!”

Overzicht alle ingeplande workshops

Voorwaarden

Annuleren kan tot 2 weken voor aanvang. In overleg kan je deelname naar een andere cursusdatum worden verplaatst. Bij bestellen op rekening moet de factuur een maand van tevoren betaald zijn. Als de workshop door Corona niet door kan gaan, ontvang je je inschrijfgeld retour.

Terug naar het workshopoverzicht

Deel deze pagina