Workshop Filosofie & Leesbevordering

Uit onderzoek blijkt dat praten over boeken bijdraagt aan een grotere leesmotivatie bij kinderen. Door te praten naar aanleiding van boeken leren kinderen beter verbanden leggen binnen het verhaal maar ook in relatie tot hun eigen leven. Door bij deze gesprekken ook te gaan filosoferen, voeg je nog iets extra’s toe. Je zet de kinderen dan niet alleen aan het denken over het verhaal maar ook over het leven, de wereld, waarden en normen. Hoe je dit doet, leer je in deze drie uur durende workshop Filosofie en Leesbevordering.

Wat leer je in de workshop Filosofie & Leesbevordering?

In het eerste onderdeel van deze workshop leer je hoe je volgens de methode ‘leespraat’ van Aidan Chambers met kinderen in gesprek kunt gaan over verhalen of gedichten die ze hebben gelezen. Het is hierbij vooral belangrijk dat kinderen hun eigen gedachten over het verhaal delen. Het gaat er dus juist niet om of een kind kan interpreteren wat de schrijver bedoeld heeft. Je maakt kennis met de manier van vragen stellen van Chambers.

In het tweede onderdeel van de workshop leer je hoe je van dit napraten over het verhaal of gedicht over kunt gaan op een filosofisch gesprek. Je leert o.a. welke stappen bij een filosofisch gesprek horen. Een filosofisch gesprek begint met een filosofische vraag die aansluit bij het thema van het verhaal of gedicht. Maar wat is een filosofische vraag eigenlijk? Je leert hoe je deze kunt formuleren. Ook leer je hoe je de filosofische thema’s in een boek of gedicht herkent. Vervolgens oefen je hoe je met graafvragen en doorvraagvragen het gesprek verdiept. Dit resulteert in een vragenplan. Zo’n vragenplan maakt iedereen voor zijn favoriete voorleesboek zodat je de maandag na de cursus bij wijze van spreke meteen aan de slag kan.

Na het filosofische gesprek kun je de kinderen een verwerkingsopdracht geven rondom creatief schrijven, zoals het schrijven van een gedicht of een verhaal. Gedurende de workshops krijg je hiervoor ook nog wat ideeën aangereikt. Door de kinderen na het filosoferen te laten schrijven, krijgen de verhalen en gedichten vaak meer inhoud en diepgang.

Advies voor deelname

De workshop Filosofie & Leesbevordering is een inspiratieworkshop. Het is handig als je al een beeld hebt bij wat filosoferen met kinderen is. Als je vooral wilt leren hoe je een filosofisch gesprek voert en hoe je goede vragen stelt, kun je beter de introductieworkshop of verdiepingsworkshop doen. Of maak een combinatie en doe bijvoorbeeld eerst de introductieworkshop en daarna Filosofie & leesbevordering.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: het boek ‘Klein maar dapper’ van Berrie Heesen
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews: wat vond je goed?

‘Fijne afwisseling, dicht bij de praktijk, veel interactie.’

‘De afwisseling in werkwijzen: uitwisseling medecursisten, aanreiken van voorbeelden en materiaal, verdieping in achtergrondinformatie, PowerPointbeelden, oefeningen, opbouw, …’

Locatie

De workshop wordt gegeven in onze eigen workshopruimte aan de Peizerweg 97 in Groningen. Dit ligt dicht bij de aansluiting met de A7 en de A28 en ligt 2 kilometer vanaf het Centraal station. Je kunt hier gratis parkeren.

Filosoferen kan in de klas maar ook thuis of op de bso

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop Filosofie & Leesbevordering kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Zoals de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken en de module Filosofie & Kunst. Kijk eventueel goed naar de data. Die zijn zo gepland dat je, mocht je dat willen, in twee dagen 2 of 3 workshops aansluitend kunt doen. Gecombineerd met een hotel kan dat bijvoorbeeld reistijd schelen.

Kosten en Korting

De workshop kost 75 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is eigenaar van Filosovaardig, maar ook kinderboekenschrijfster, educatief ontwikkelaar en uitgever van materialen en boeken rondom filosoferen met kinderen en creatief denken, gastdocent dichten & schrijven, begeleider filosofische gesprekken met kinderen en schoolschrijver bij De Schoolschrijver.

Terug naar het overzicht


In verband met Corona zijn er op dit moment geen workshops ingepland. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, plan ik weer nieuwe data in. Wil je dat ik je een seintje geef als het zover is? Vul dan hieronder je gegevens in. Ik kijk ernaar uit om weer cursisten te mogen ontvangen!