Workshop Filosofie & Kunst voor kinderen

Kunst zet aan het denken, over de wereld, onszelf of de ander. Net als filosofie. Daarom is het zo leuk om deze twee te combineren in één activiteit of les. Hoe je dat doet leer je in deze drie uur durende workshop Filosofie & Kunst.

Wat leer je in de workshop Filosofie & Kunst voor kinderen?

In deze drie uur durende workshop geef ik je handreikingen, ideeën en tips hoe je met, over en door kunst met kinderen kunt filosoferen. Zo leren kinderen te reflecteren op kunst, maar ook op zichzelf, de ander en de wereld. Dit kan door naar kunst te kijken, maar ook door kunst te maken. Zoals altijd bij de ideeën van Filosovaardig zijn de gespreksideeën creatief, speels, concreet en praktisch. Je kunt er meteen mee aan de slag.

Je krijgt 8 ideeën rondom beeldende kunst en muziek. Je leert hoe je deze activiteiten met kinderen kunt doen door ze zelf te ervaren! Het wordt dus een creatieve en filosofische middag! Het is aan te raden om ook een keer de introductiecursus te doen voor de basiskennis rondom filosoferen met kinderen.

Hoe leer je?

Deze workshop Filosofie & Kunst bestaat uit veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat een bepaalde aanpak met de groep doet. Op deze manier kan ik tegelijk de aanpak demonstreren.

Advies voor deelname

Dit is vooral een inspiratieworkshop. Het is handig als je al een beeld hebt bij wat filosoferen met kinderen is. Als je vooral wilt leren hoe je een filosofisch gesprek voert en hoe je goede vragen stelt, kun je beter de introductieworkshop of verdiepingsworkshop doen.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: Een pakje kunst
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews: wat vond je goed?

‘Dat ik met voldoende inspiratie naar huis ging. Opdrachten werden kort uitgewerkt zodat je al een beetje een idee hebt hoe een opdracht eruit gaat zien als je deze uitgebreider gaat aanpakken. Ideeën genoeg om gelijk de volgende dag mee aan de gang te kunnen.’

‘De praktische handvatten, zelf aan de slag, de ontdekking hoe snel een mening in een vraag sluipt. heel blij met de handreiking van de doorvraagvragen. Veel geleerd! Maar nog lang niet uitgeleerd.’

Locatie

De workshop wordt gegeven in onze eigen workshopruimte aan de Peizerweg 97 in Groningen. Dit ligt dicht bij de aansluiting met de A7 en de A28 en ligt 2 kilometer vanaf het Centraal station. Je kunt hier gratis parkeren.

Filosoferen kan in de klas maar ook thuis of op de bso

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop Filosofie & Kunst kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Zoals de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, module werkvormen voor filosofische onderzoeken en de module Filosofie & leesbevordering. Kijk eventueel goed naar de data. Die zijn zo gepland dat je, mocht je dat willen, in twee dagen 2 of 3 workshops aansluitend kunt doen. Gecombineerd met een hotel kan dat bijvoorbeeld reistijd schelen.

Kosten en korting

Als je meerdere workshops tegelijk boekt krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is eigenaar van Filosovaardig, maar ook kinderboekenschrijfster, educatief ontwikkelaar en uitgever van materialen en boeken rondom filosoferen met kinderen en creatief denken, gastdocent dichten & schrijven, begeleider filosofische gesprekken met kinderen en schoolschrijver bij De Schoolschrijver.

Terug naar het overzicht


In verband met Corona zijn er op dit moment geen workshops ingepland. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, plan ik weer nieuwe data in. Wil je dat ik je een seintje geef als het zover is? Vul dan hieronder je gegevens in. Ik kijk ernaar uit om weer cursisten te mogen ontvangen!