Workshop werkvormen voor filosofische onderzoeken

Als je eenmaal bekend met filosoferen met kinderen is het fijn om meer werkvormen te kunnen gebruiken naast het kringgesprek. Je kunt dan meer variatie in je lessen aanbrengen en het denken van de kinderen op meerdere manieren aanspreken. In deze drie uur durende workshop werkvormen voor filosofische onderzoeken maak je kennis met 15 werkvormen.

Wat leer je in de workshop werkvormen voor filosofische onderzoeken?

Er zijn werkvormen voor in de kring, voor in kleine groepjes en om alleen te doen. Door hierin te variëren komen alle kinderen tot hun recht. Voor elke leerstijl is wel een passende werkvorm.

In deze workshop over werkvormen maak je kennis met in ieder geval vijftien werkvormen die geschikt zijn voor een filosofisch onderzoek. Per categorie (kring, groepjes, individueel) leer je er vijf. Sommige van deze werkvormen worden uitgelegd en met een aantal gaan we ter plekke aan de slag en oefenen.  Door de werkvormen zelf te ervaren krijg je inzicht in hoe je ze als gespreksleider kunt inzetten.

Hoe leer je?

Deze workshop over werkvormen bestaat uit veel praktijkoefeningen die worden afgewisseld met theorie, tips en voorbeeldgesprekken van filosoferende kinderen. Ook doen we samen regelmatig een aanzet tot een filosofisch gesprek om zo te ervaren wat bepaalde technieken met de groep doen. Op deze manier kan ik tegelijk de technieken demonstreren.

Advies voor deelname

Het is belangrijk dat je al ervaring hebt met en kennis hebt over filosoferen met kinderen. De aandacht gaat in deze workshop echt puur naar verschillende werkvormen. Als je meer wilt leren over vragen stellen en hoe je een gesprek voert kun je beter de introductieworkshop of verdiepingsworkshop doen.

Inclusief

– Koffie/thee en wat lekkers
– Cadeautje: set werkbladen om in lessen te gebruiken
– Deelnemers ontvangen een certificaat
– Cursusmap

Reviews: wat vond je goed?

‘Alles! De voorbeelden, het praktisch doen van sommige voorbeelden, de werkbladen, jouw uitleg en de groep mensen!’

‘Jouw open, enthousiaste houding en blik, Fabien. De actuele website om te raadplegen. Werkvormen, die ook voor allerlei andere onderwijsinhoudelijke zaken te gebruiken zijn.’

‘Wat een leuke en inspirerende workshop! Door de leuke, afwisselende werkvormen vloog de tijd voorbij. Absoluut een aanrader.’

Locatie

De workshop wordt gegeven in onze eigen workshopruimte aan de Peizerweg 97 in Groningen. Dit ligt dicht bij de aansluiting met de A7 en de A28 en ligt 2 kilometer vanaf het Centraal station. Je kunt hier gratis parkeren.

Filosoferen kan in de klas maar ook thuis of op de bso

In de workshop ligt het accent op filosoferen in de klas, maar alles wat je leert kun je ook gebruiken voor filosofische gesprekken op de bso, in de bibliotheek, met je eigen kinderen of andere situaties waarbij je met kinderen in gesprek kan gaan.

Aansluitende workshops

Deze workshop over werkvormen kun je goed combineren met een van de andere modules uit het leerprogramma. Zoals de introductiecursus, de verdiepingsworkshop, Filosofie & leesbevordering en Filosofie & Kunst. Kijk eventueel goed naar de data. Die zijn zo gepland dat je, mocht je dat willen, in twee dagen 2 of 3 workshops aansluitend kunt doen. Gecombineerd met een hotel kan dat bijvoorbeeld reistijd schelen.

Kosten en korting

De workshop kost 75 euro per persoon. Als je meerdere workshops tegelijk boekt, krijg je korting. Bij elke extra workshop wordt deze korting hoger. Deze korting start met een korting van 5,00 per workshop als je er twee tegelijk boekt en loopt op tot een korting van 12,60 per workshop als je tien workshops tegelijk boekt (als je bijvoorbeeld ook voor een collega bestelt).

Workshopleider

Foto van Fabien van der HamFabien van der Ham
Fabien is eigenaar van Filosovaardig, maar ook kinderboekenschrijfster, educatief ontwikkelaar en uitgever van materialen en boeken rondom filosoferen met kinderen en creatief denken, gastdocent dichten & schrijven, begeleider filosofische gesprekken met kinderen en schoolschrijver bij De Schoolschrijver.

Terug naar het overzicht


In verband met Corona zijn er op dit moment geen workshops ingepland. Zodra de omstandigheden het weer toelaten, plan ik weer nieuwe data in. Wil je dat ik je een seintje geef als het zover is? Vul dan hieronder je gegevens in. Ik kijk ernaar uit om weer cursisten te mogen ontvangen!