Your Cart

Filosofische mindfulness voor kinderen

Mindfulness voor kinderen: maak een rozijn bijzonderAls je goed om je heen kijkt, zie je dat alles gekleurd is, dichtte K. Schippers. Een andere beroemde dichtregel van hem is ‘Als dit Ierland was, zou ik beter kijken’. Dit één-zin-gedicht draagt de titel ‘Bij Loosdrecht’. Deze ogenschijnlijk simpele gedichtjes hebben een krachtige boodschap. Namelijk: als je beter kijkt, ruikt, luistert, proeft en voelt, beleef je meer. En dat is eigenlijk een heel makkelijke manier om meer te genieten van wat je ook doet. Leer deze kijkhouding samen met je kinderen met deze mindfulness voor kinderen oefening.

Mindfull in het leven staan kan ervoor zorgen dat je meer geniet. Kleine, alledaagse dingen kunnen weer bijzonder worden. Je kunt ervaren hoe dit werkt met het eten van een rozijn. Een rozijn is een super gewoon iets om te eten. Je geeft ze aan kleine kinderen in de periode dat je nog denkt dat je ze zonder snoep kunt opvoeden. Maar ze zitten ook overal en nergens in. In appeltaart, muesli, koeken, couscous, noem maar op.

Maar ga nu eens uittesten of je zo’n doodnormale rozijn ook heel bijzonder kunt maken door hem met enorm veel aandacht te eten. Een leuke mindfulness-voor-kinderen-oefening.

Mindfulness voor kinderen oefening ‘De rozijn’

  • Hou je rechterhand met de handpalm naar boven.
  • Leg daar het rozijntje in.
  • Laat het rozijntje voorzichtig heen en weer rollen in je hand. Let goed op hoe dit voelt. Is het zwaar of licht, glad of ruw, bedenk hoe je dat zou omschrijven?
  • Doe je ogen dicht. Voel je het rozijntje nu nog op je hand liggen?
  • Raak heel zachtjes met je linker wijsvinger het rozijntje aan. Let goed op wat je voelt. Is het hard of zacht, glad of ruw, etc.
  • Pak het rozijntje nu tussen je linker duim en wijsvinger. Laat het een beetje tussen je duim en wijsvinger rollen, knijp er voorzichtig in. Bedenk hoe dat voelt.
  • Hou het rozijntje nu bij je oor en rol het daar weer een beetje heen en weer tussen je duim en wijsvinger. Maakt het rozijntje geluid? Bedenk wat voor geluid dit is.
  • Wrijf het rozijntje nu tegen je lippen aan. Bedenk hoe dit voelt.
  • Leg het rozijntje op het puntje van je tong. Proef je iets bijzonders of voel je iets bijzonders?
  • Duw het rozijntje nu met je tong tegen je gehemelte aan, de bovenkant van je mond dus. Bedenk hoe dat voelt en proeft.
  • Kauw nu zachtjes op het rozijntje en eet het zo langzaam mogelijk op. Bedenk goed welke smaken je allemaal proeft en hoe het voelt tussen je kiezen. En wat voel je als je het doorslikt? Als je het rozijntje heb doorgeslikt, heb je dan ook nog een smaak in je mond?

Ervaringen bespreken

Als de rozijn op is, bespreek je met elkaar je ervaringen. Hebben jullie ooit met zo veel aandacht een rozijn gegeten? Smaakte de rozijn nu ook anders? Hebben jullie iets nieuws ontdekt over rozijnen? Is de rozijn bijzonderder dan je dacht?

Denk dan nog even verder met de volgende vragen:

Graafvragen

  • Wat zou er gebeuren als je alles met zoveel aandacht als het eten van de rozijn zou gaan doen? Zou je dan wel of niet gelukkiger worden?
  • Hoe komt dat?
  • Kun je gewone dingen weer bijzonder maken door ze met heel veel aandacht te bekijken?
  • En kun je grote dingen onbelangrijk maken door er geen aandacht aan te geven?
  • Kun je nog andere manieren bedenken om te genieten van gewone dingen?

Extra activiteit

Nog niet uitgedacht? Leg dan iets op tafel wat op zich niet mooi of bijzonder is. Iets uit de prullenbak bijvoorbeeld. Een klokhuis, een bananenschil, een leeg pakje drinken of een prop papier. Kijk er samen eens heel goed en uitgebreid naar. Benoem zoveel mogelijk leuke, bijzondere opvallende kanten.

Waarom mindfulness voor kinderen?

Dit was een mindfulness oefening voor kinderen. Uit onderzoek blijkt dat mindfulness bijdraagt aan een gelukkiger leven. Het zorgt ervoor dat je beter met spanningen om kunt gaan. Ook voor kinderen blijkt het heel effectief te zijn.

Een mooi voorbeeld hiervan is de Robert W. Coleman-school in Baltimore. Daar starten ze elke dag met yoga en meditatie. Dit is goed voor de concentratie en het geeft de kinderen positieve energie. Als een kind zich gedurende de dag misdraagt, wordt hij naar de meditatieruimte gestuurd. De resultaten zijn verbluffend: een vredige school. Mindfulness voor kinderen kan hetzelfde effect hebben.

Stoïcijnse levenskunst

Misschien denk je nu ‘en wat heeft dit met filosofie te maken?’. Nou, eigenlijk best veel. Filosofen denken al eeuwenlang na over hoe je door je manier van denken je leven kunt verbeteren en vrij kunt zijn van gevoelens als irritaties en teleurstellingen. Dit wordt de Stoïcijnse levenskunst genoemd. Mindfulness past heel goed in deze denktraditie. Net als yoga en mindset bewustwording.

Op de site van Ouders van nu vind je nog meer leuke mindfulness oefeningen voor kinderen.

Meer Ouder & Kind tips

Filosofie is kinderspel met onze materialen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.filosovaardig.nl/webshop-kinderfilosofie/ bij WebwinkelKeur Reviews is 9.5/10 gebaseerd op 523 reviews.