Kan niet bestaat niet: verhalen en gedichten om mee te filosoferen

Kan niet bestaat niet van Fabien van der Ham, bundel om te filosoferen met kleutersVerhalen en gedichten om mee te filosoferen.
Met uitgebreide praattips.

Een slijmerig kusjesmonster in de speeltuin, rivieren van chocomel en slagroomsneeuw, een spin die een katapultweb weeft, een koning die nooit de baas is, een poes die naar school moet, een moeder die in een varken verandert; er gebeuren wonderlijke dingen in de verhalen en gedichten van deze bundel.
Allemaal zijn ze te gebruiken als start om te filosoferen met kleuters. Zo kun je eerst gezellig voorlezen en daarna samen nadenken over de bijbehorende filosofische vragen met behulp van de praattips. Behalve praattips staan er ook creatieve opdrachten bij elk verhaal en gedicht.

Voor wie?

De verhalen en gedichten uit ‘Kan niet bestaat niet’ zijn geschikt voor iedereen die eens op een andere, diepgaande manier met jonge kinderen in gesprek wil gaan, zowel thuis als op school. Je kunt ook al filosoferen met kleuters, vanaf een jaar of 4 dus.

Waarom filosoferen met kleuters?

Het is zeer verrassend om te filosoferen met kinderen. Hun redeneringen zijn vaak ontroerend, origineel, creatief en ook verbazingwekkend slim. Filosoferen klinkt moeilijk en veel mensen menen dat het niet geschikt is voor kinderen, maar dat is onzin. Iedereen kan het, zelfs als je pas vier jaar bent! Sterker nog: het is een aangeboren behoefte om te willen weten hoe het leven in elkaar zit. Kinderen stellen niet voor niets honderden waarom-vragen.

Digi-materiaal voor digibord en tablet

Op de ledenpagina vind je een tool om alle illustraties die bij de verhalen en gedichten om mee te filosoferen horen tijdens het voorlezen ook op het digibord of een tablet te laten zien.

Over de auteur

Fabien van der Ham schreef twaalf kinderboeken voor verschillende uitgevers en diverse verhalen, artikelen, columns en gedichten die in bundels en tijdschriften verschenen. Sinds 2011 is zij naast schrijfster ook filosofiejuf en ontwikkelt lesmateriaal om met kinderen te filosoferen. Voor haar eerste product de Praatprikkels ontving zij in 2012 de Berrie Heesen Prijs.

Recensies

Gebruiker over Kan niet bestaat niet

Karin: ‘Direct nadat ik het boekje heb ontvangen ben ik het gaan gebruiken in mijn HVO-lessen. Het boekje ziet er aantrekkelijk uit, de verhalen zijn vlot geschreven, de illustraties zijn kleurrijk en spreken de kinderen erg aan, de praattips geven veel houvast, maar zijn niet zo dwingend dat er geen ruimte is voor een eigen aanpak en in combinatie met de Praatplaatjes ontstaan er gedenkwaardige lessen met veel humor, diepgravende gesprekken en bijzondere inzichten.’

Kan niet bestaat hoort bij de productlijn van Filosovaardig:

Cover van DenktekenenDenktekenen, 45 tekenopdrachten die kinderen aan het denken zetten. Voorzien van denkvragen en prikkelende kindercitaten.

Denkballades, 5 prikkelende videolessen met de muzikale verteljuf Floor en filosofiejuf Fabien.

Doosje PraatprikkelsPraatprikkels, 50 filosofische vragen voor kinderen, bekroond met de Berrie Heesen Prijs 2012. Vertaald in het Japans, Engels en Duits. Meer dan 27.000 van verkocht.

Doosje PraatplaatjesPraatplaatjes, om te filosoferen met kleuters en alle andere mensen. Vertaald in het Japans.

Doosje PraattoppersPraattoppers, 30 coachkaarten voor betere gesprekken met kinderen. Met activiteitenwijzer. Herziene versie.

Denkdobbelen, geeft de fantasie van kinderen een boost! Meer dan 30 creatieve activiteiten in één spel.

Cover van Kan niet bestaat niet van Fabien van der Ham, bundel om te filosoferen met kleutersKan niet bestaat niet, verhalen en gedichten om mee te filosoferen, met uitgebreide praattips.

Deel deze pagina